23948sdkhjf

Nytt energioptimeringssystem inom hydraulik sparar stora pengar i industrin

Oilmek AB har utvecklat ett energioptimeringssystem inom hydraulik som ger stora energibesparingar i industrin.
Genom att frekvensstyra hydraulaggregaten kan stora besparingar i energi göras – i många fall upp till 90 % . Det nya systemet innebär något av en revolution på marknaden för hydraulsystem.

Normalt går hydraulsystemen ute i industrin på kontinuerligt höga varv hela tiden, många gånger går de för fullt 24 timmar om dygnet. Med det nya systemet anpassas däremot varvtalet – och elförbrukningen – hela tiden efter behovet.

Varius
Oilmeks nya energioptimeringssystem, som fått namnet Varius, har en unik styrning av hydrauliken. Styrsystemet varierar frekvensen på elmotorn och på det sättet sparas mycket energi. Dessutom får man flera andra positiva effekter.

Utvecklingen av Varius bygger dels på Oilmeks mångåriga kunskap om hydraulsystem i industrin, dels på sättet att utnyttja de tekniskt intelligenta komponenter som nu finns på marknaden. Viktiga faktorer är också förmågan att beräkna, dimensionera och programmera hydraulsystemen. Avancerad kunskap och teknik helt enkelt.

Nyckelordet i Variussystemet är energioptimering – att utnyttja den dyra energin optimalt. Styrsystemet ger hela tiden maskinen just den energi som behövs. Resultatet blir en besparing på upp till 90 % av energikostnaden, mindre slitage, minskat behov av kylning och bättre arbetsmiljö.

Driftsäker teknik
På marknaden är intresset stort för de nya systemen. Oilmek bygger även om och moderniserar befintliga hydraulsystem till effektivare Variussystem ute hos kunderna. Den intelligenta tekniken i systemen minskar kylbehovet radikalt och i de flesta fall behövs ingen kylning alls. På köpet blir systemen enklare och driftsäkrare. Genomgående noterar kunderna färre driftstörningar.

God ekonomi och bättre arbetsmiljö
Variussystemen ger en mer kontrollerad styrning av hydrauliken. Resultatet blir en mjukare gång och mindre slitage på hydraulkomponenter och den maskin aggregatet betjänar. Variussystemen ger också en avsevärt lägre bullernivå och därmed skapas en bättre arbetsmiljö i omgivningen.

Den ekonomiska delen är också positiv. Med dagens – och säkert också framtidens – höga energipriser och effekten av färre driftstörningar i produktionen, blir återbetalningstiden för investeringen kort. Ofta blir den mellan ett och tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093