23948sdkhjf

Nibe köper ett företag till

Nibe startades i Markaryd i Småland för 70 år sedan och har sedan dess vuxit till ett internationellt företag med över 16.000 anställda runt om i världen.

Nu meddelar Nibe att de har förvärvat serbiska Tiki Group, som är en av Europas större tillverkare av varmvattenberedare, eftersom Gorenje-koncernen kommer att fokusera på sin kärnverksamhet med produktion och försäljning av hushållsapparater.

Tiki, som är Serbiens största tillverkare av varmvattenberedare, omsätter cirka 35 miljoner euro med en ebitda-marginal på cirka tio procent och har en stark marknadsposition i östra Europa.

Bolaget grundades 1951 och har ingått som en del i Gorenjes företagsgrupp. Även om varmvattenberedare står för huvuddelen av försäljningen ingår också värmepumpar i sortimentet.

– Med Tiki stärker vi vår marknadsposition som en av de största tillverkarna av varmvattenberedare i Europa och vi får också tillgång till produktionskapacitet i Serbien. Samtidigt ökar vi vår marknadsnärvaro på nya intressanta marknader i östra Europa, säger Nibes vd Gerteric Lindquist, enligt ett pressmeddelande.

– Ledningen kommer att kvarstå i sin helhet, vilket känns tryggt och det känns också bra att Gorenje kvarstår som OEM-kund samtidigt som Nibe erhåller varumärket Tiki.

Transaktionen kräver sedvanligt godkännande av berörd konkurrensmyndighet och besked kan förväntas runt årsskiftet.

Bolaget kommer att ingå i affärsområdet Nibe Climate Solutions och konsolidering i Nibe beräknas kunna ske från den 1 januari 2020.

Köpeskillingen anges inte eftersom den förvärvade verksamheten kommer att utgöra en ringa del av Nibe-koncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079