23948sdkhjf

Mekverken Tool är klara för take-off

Verkstadsföretaget Mekverken Tool i Laxå har investerat rejält i ny maskinpark och med nyanställningar på programmet kan de nu gasa på ordentligt.
Få verkstadsföretag har kunnat visa så goda resultat under lågkonjunkturen som Mekverken Tool i Laxå – en situation de också har dragit fördel av.

De har under perioden investerat i en rejäl upprustning av maskinparken för att möta konjunktursvängarna ännu bättre i framtiden – och för att leva upp till mottot ”teknisk kunskap och utrustning i frontlinjen”.

Mekverken Tool är ett snart 50-årigt familjeföretag i Laxå inom automation och tillverkning av formverktyg. Under de senaste tiotal åren har företaget upplevt stora upp- och nedgångar i produktionen. Nittiotalets utlokaliseringsvåg drabbad Mekverken Tool hårt och företaget fick lära sig att anpassa verksamheten efter marknadens tuffa villkor.

Men detta har också gett företaget stor flexibilitet och förmåga att snabbt ställa om till branschens skiftande behov. De senaste åren har Mekverken Tool därför haft en stadig tillväxt med god lönsamhet.

Gasade sig igenom lågkonjunkturen
När andra företag fick dra i nödbromsen under finanskraschen valde Mekverken Tool att göra tvärt om. De använde de starka resultatsiffrorna till att investera i en förnyad maskinpark. De har nu en toppmodern utrustning inom legobearbetning, automatisering och formverktygstillverkning.

– Vi såg att vi gick starkare än väntat under lågkonjunkturen och passade på att inleda en serie nysatsningar för att möta ett ökat ordertryck. Investeringarna var samtidigt ett led i att stärka vår långsiktiga överlevnad. Nu står vi starkare än konkurrenterna och väl rustade för höga volymer, säger Stefan Kumlin, vd vid Mekverken Tool.

Ny robotcell ökar takten rejält
Den största investeringen gjordes 2009 då en robotcell från System 3R installerades i fabriken för automatisering av fräsning. Robotiseringen ersätter till stor del mänsklig arbetskraft, men i gengäld får Mekverken Tool möjlighet att ta in större order och därmed fler kvalificerade arbetstillfällen.

– Råmaterialen lämnas på hyllor bredvid robotcellen på kvällen och sedan arbetar fräsmaskinerna nonstop hela natten. Detta gör att vi har möjlighet till fler och mer brådskande beställningar från våra kunder, säger Stefan Kumlin.

Sedan 2008 har Mekverken Tool investerat i maskiner för cirka sex miljoner kronor och ytterligare investeringar är på gång.
– Åtgärderna är kostsamma men nödvändiga för att vi ska försäkra oss om fortsatt god position i teknikens framkant, säger Stefan Kumlin.

Behöver nyanställa
De stora investeringarna stärker Mekverken Tools förmåga att ta in större ordrar och att kunna leverera snabbare. I dag är det nödvändigt att kunna utföra brandkårsutryckningar och med ökad kapaciteten följer ökat behov av arbetskraft. Helst av allt vill Stefan Kumlin hämta sin arbetskraft inom en femmilsradie från Laxå med omnejd.

– Jag vill framhäva vår kompetenta arbetskraft som en av våra största framgångsfaktorer på Mekverken Tool. Här är vi inte bara tekniker och mekaniker – vi är också uppfinnare som kommer med innovativa lösningar åt våra kunder. Nu är vi behov av mer av den varan, framförallt inom NC-beredning och fräsning, säger Stefan Kumlin.

Källa: www.mekverken.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078