23948sdkhjf

Stor affär till Bumax i Gästrikland

Den svenska tillverkaren av rostfria premiumskruvar Bumax har erhållit en order för korrosionsbeständiga och underhållsfria gängstänger till ett vindkraftverk utanför Belgiens kust.

Bumax, ett av Gästriklands största exportföretag, är specialiserat på starka, hållfasta och väderbeständiga fästanordningar för extrema konstruktioner och miljöer.

Bumax fick ordern att leverera rostfria gängstänger, muttrar och brickor till vindkraftverket “Northwester 2” på 219 MW tack vare företagets förmåga att tillverka extra starka fästanordningar med utmärkt korrosionsbeständighet som är särskilt lämpliga för de extremt svåra förhållanden som råder i Nordsjön.

Ordervärdet är 1,7 miljoner kronor och kunden är den danska stålentreprenören Bladt Industries som är ett företag som är specialiserat på stora komplexa stålkonstruktioner, inklusive offshore.

Vindkraftverket ägs och drivs av Parkwind, ett belgiskt företag som utvecklar finansierar, bygger och driver vindkraftverk offshore.

– Denna prestigefyllda order är ännu ett kvitto på Bumax förmåga att utveckla och marknadsföra världens bästa rostfria fästanordningar, för de allra mest komplexa konstruktionerna och de mest extrema miljöerna, säger Bumax vd Patrik Lundström Törnquist, enligt ett pressmeddelande.

Leveransen till Bladt Industries slutfördes i juli. Utvecklingen av vindkraftverket pågår och det väntas tas i drift under det första halvåret 2020.

Den specifika produkt som har utvalts för detta projekt är Bumax SDX 109, en extra stark ‘super duplex’ fästanordning med utmärkta mekaniska egenskaper och en exceptionell motståndskraft mot spalt-, punkt- och spänningskorrosion i svåra miljöer.

Bumax SDX 109 uppfyller kundens kravspecifikation avseende korrosionsbeständighet, något som är nödvändigt för att fästa generatorns externa plattform till de 23 turbinfundamenten.

Gängstängerna måste vara underhållsfria under turbinernas 27-åriga livslängd – något som vanliga skruvar av kolstål helt enkelt inte klarar.

Gängstängerna från Bumax medför kostnadsbesparingar för kunden genom lägre underhållskostnader och lägre driftstoppskostnader.

Bumax är en svensk tillverkare av fästanordningar i rostfritt stål.

Kunderna inkluderar CERN, ABB, Alfa Laval, Alstom, Vestas, Rolls Royce med flera i branscher som marin sektor, fordonsindustrin, petroleumindustrin, kemisk industri, energi, försvar, papper, bygg och allmän ingenjörskonst.

Bumax har sitt huvudkontor i Åshammar i Sveriges ståldistrikt och har en global närvaro med kontor eller distributörer i fler än 30 länder på fyra kontinenter.

Bumax är helägt av den börsnoterade Bufabkoncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093