23948sdkhjf

Digitala tvillingar revolution inom maskinindustrin

Allt fler tar på sig VR-glasögon för att testa maskinmodeller

Tänk dig att du har tillgång till en digital kopia av din produktionsanläggning. Det gör att du kan sitta kvar på din kontorsplats med hjälp av virtual reality, VR och samtidigt optimera flödet ute i din produktionsanläggning.

Enligt Mathias Holmqvist som är produktchef på maskinföretaget Stenbergs är användningen av så kallade digitala tvillingar relativt nytt.

– Det är bara sedan ett, två år tillbaka som vi kan börja se att det används i praktiken. Vi på Stenbergs var tidiga att använda tekniken till maskinförsäljning.

Stenbergs förser marknaden med maskiner för skärande bearbetning från en av världens ledande maskintillverkare, japanska Okuma. Företagets utbud är mycket brett och innehåller alltifrån 2-axliga svarvar till avancerade och multitasking-maskiner. Hälften av alla de maskiner som företaget säljer har också någon form av automation. Det kan vara både enklare portalrobotar till fullautomatiserade robotceller som är fullt integrerade i kundens planeringssystem. 

Robotsimulering 

Tack vare digitaliseringen har Stenbergs samarbete med kunderna de senaste åren också utvecklats ytterligare.

– Vi hjälper redan i dag även till med installation och igångsättning av kundernas maskiner när det väl är på plats. Men i och med digitaliseringen kan vi numera också låta våra kunder ta del av nya maskiner och modeller innan de är i produktion, konstaterar Mathias Holmqvist.

Hårdvaran som används är densamma som exempelvis till spelindustrin. Robotsimuleringsmjukvaran som Stenbergs använder är ABB Robot Studio. Så snart som det finns en ny maskinmodell på marknaden erbjuds Stenbergs kunder att med hjälp av VR själva kliva in och titta på maskinen.

Det går exempelvis att se hur stor maskinen är, hur den är uppbyggd och man kan testa panelen. Med hjälp av VR-tekniken går det också bra att se tekniken bakom täckplåtarna.

– Det här innebär förstås en fantastisk möjlighet för våra kunder att hänga med i utvecklingen och optimera sina val av maskiner.

VR i utbildningen

På Stenbergs satsar man även mycket på kompetensutveckling av sina kunder.
Och även här har man stor användning av VR.

– Vi utbildar tekniker, servicetekniker och produktionstekniker plus operatörerna i att kunna använda VR. Det innebär i praktiken att de kan ta på sig VR-glasögonen och plocka isär detaljer i stället för att behöva åka ut till maskinerna på plats, avslutar Mathias Holmqvist. 

Om Stenbergs

  • Stenbergs representerar flera världsledande leverantörer inom skärande bearbetning. Genom detta kan de säkerställa hög kvalitet och senaste teknik.
  • Stenbergs är dessutom en kvalificerad partner för utbildning, service och underhåll.
  • Företaget har sitt huvudkontor i Jönköping och 60 anställda, varav flera säljare och tekniker är stationerade ute i landet.
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047