23948sdkhjf

Gestamp Hardtech varslar 55 i Luleå

Luleåföretaget Gestamp Hardtech stänger ner tillverkningen av verktyg. De varslar 55 tjänster. Det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Verktygstillverkningen i Luleå lider av låga ordervolymer och överkapacitet till följd av snabba förändringar i den globala fordonsindustrin. Efterfrågan på verktygsutrustning fortsätter att falla och orsakar prispress. Konkurrenskraften viker och vi ser ingen uppgång i sikte under kommande år. I den här situationen ser Gestamp dessvärre ingen annan lösning än att konsolidera verksamheten till färre enheter och stänga Tooling i Luleå, säger Johan Balck, vd för Gestamp Hardtech, enligt ett pressmeddelande.

Gestamp Hardtech är ett företag i Luleå som tillverkar bildelar, verktyg och redskap av stål.

Företagets ursprung finns som en forsknings- och utvecklingsavdelning inom Norrbottens Järnverk. 1975 utvecklade Norrbottens Järnverk tillsammans med Luleå tekniska universitet presshärdningstekniken, som ursprungligen användes av jordbruksindustrin.

1978 överfördes Norrbottens Järnverk till SSAB. Hardtechs inriktning ändrades till bilindustrin, och 1982 sålde SSAB rättigheterna till presshärdningstekniken till Plannja, dotterbolag till SSAB.

Hardtechs inriktning ändrades till bilindustrin. 1991 fick Hardtech kontraktet att utveckla ett sidokrocksskydd till Ford Mondeo. 1996 togs beslut att expandera företaget genom att öppna tillverkning i Mason, Michigan i USA.

2005 köptes Hardtech från SSAB av det spanska företaget Gestamp Automoción.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11