23948sdkhjf

TTD-Tritan – tar bearbetning av värmeväxlare till nästa nivå

Många varianter av värmeväxlare används i olika industrier. Trots allt, hjälper de till att omvandla värme så den är användbar i andra processer. Vid användning av rekuperator, pumpas vätskor eller gaser i två separata kretsar med olika temperaturer. En värmeväxling sker utan att blanda vätskorna.

Rekuperatorer består av ett flertal värmeväxlare, som normalt är tillverkade av metall och består många rör som transporterar vätskan och är sammankopplade med en rörplatta där den andra vätskan flyter.

Beroende på storleken av värmeväxlaren har rörplattan ett stort antal hål. För att garantera att ingen vätska läcker ut så är det höga krav på hålen i rörplattan så som läge och diameter.

Lösningen på detta är en 3-skärig borr

Den 3-skäriga lösspetsborren TTD-Tritan från Mapal har testats vid tillverkning av rörplattor till värmeväxlare för den petrokemiska industrin med mycket gott resultat. På TTD-Tritan sammankopplas borrhuvudet och hållaren med en Hirth-serration. Denna koppling är lätt att använda och mycket stabil, vilket gör att prestandan på borren kan jämföras med en solid hårdmetallborr.

Dessutom garanteras bästa möjliga kraftöverföring mellan borrhuvud och hållare med mycket hög noggrannhet vid byte av borrhuvud. TTD-Tritan centrerar optimalt tack vare sin unika borrspets och ger mycket god rundhet.

Dessutom är den dyra hårdmetallen begränsad till borrhuvudet för denna lösspetsborr, vilket resulterar i låga kostnader även för stora diametrar. Detta borrsystem har också en positiv effekt på lagerhållningen, eftersom slitdelen är i huvudsak borrhuvudet, som ett resultat av detta är att lagerkostnaden minskar.

I ett speciellt fall, hade kunden flera bearbetningslängder för varje diameter för att kunna bearbeta dom olika varianterna av rörplattor. Mapals kompletta program gör det möjligt att förse kunden med önskade dimensioner. För mindre dimensioner levereras verktyg i solid hårdmetall.

Bearbetningstid minskad med 57 %

En kund hade rörplattor i kolstål som borras med TTD-Tritan i solid material. Borrdiametern var Ø 25,6 och borrdjup 63,5 mm. I detta fall körs TTD-Tritan borren med 59 % högre matning än konkurrentens 2-skäriga lösspetsborr.

För denna borroperation uppnås en livslängd på 53 meter med TTD-Tritan jämfört med tidigare borr som hade en livslängd på 28 meter. Förutom denna stora livslängdsökning på 90 % görs borrningen med Mapal-verktyget i en operation och det tar bara 29 minuter att borra alla 550 hål i rörplattan.

Som jämförelse med det gamla verktyget där man även var tvungen att göra en pilotborrning. Rörplattan behövde också manuellt rengöras från spånor efter man kört pilothålen. Totalt sett så minskade bearbetningstiden med 57 % när kunden införde TTD-Tritan i produktionen.

QTD lösspetsborr med pyramidspets för stack-borrning

Förutom dom två främre rörplattorna finns det något tunnare mellanliggande plåtar med samma hålmönster som monteras i värmeväxlarna. Dessa mellanliggande plåtar staplas ovanpå varandra och häftas ihop med svets och därefter borras dom och separeras igen.

Med QTD lösspetsborr med den innovative pyramidspetsen, har Mapal hittat en optimal lösning för även denna applikation. Det nyutvecklade borrhuvudet med pyramidspets har en mycket liten tväregg och en spetsvinkel på 120°.

Vidare är borrhuvudet självcentrerande och garanterar ett kontrollerat ingångshål. De mellanliggande plåtarna kan således borras säkert i en operation.

Dessa produkter säljs av Colly Verkstadsteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.098