23948sdkhjf

Nöjd statsminister hos Björneborg Steel

Vid statsministerbesöket hos Björneborg Steel den 18 augusti redogjorde vd Leif Rosén och marknadschef Håkan Dedorsson för hur man som organisation gick igenom en konkurs (som Scana Steel Björneborg AB) och ändå lyckades bygga förtroende hos kunder, leverantörer och anställda och få en god start som ett nytt företag.

Företagets bas är i den värmländska tätorten Björneborg som ligger cirka 12 kilometer sydost om Kristinehamn och cirka 12 kilometer sydväst om Degerfors.

Statsministern såg mycket positivt på det arbetet och hur lönegarantin spelade en viktig roll för att säkerställa fortsatt drift vilket var en förutsättning för att bibehålla kunder och få nya ägare.

Därefter presenterades Björneborg Steels verksamhet och försäljning på den globala marknaden, hur man arbetar framåt med att bygga en stark säkerhetskultur, arbeta med hållbarhet, hur investeringsplanerna ser ut och vilka utmaningar företaget och branschen har och står inför.

Handelshindren adresserades vilka slår både direkt på stålförsäljningen till USA och indirekt då mer asiatiskt stål flödar in i Europa och påverkar marknadsbalansen med pressade priser.

Även vikten av konkurrenskraftiga energikostnader togs upp samt kompetensförsörjning till industrin.

Då en betydande del av Björneborg Steels försäljning går till marina applikationer i form av drivlinor till propellrar presenterades också det Marina Klustret i Kristinehamn där Kongsberg Maritime står för hydrodynamisk utveckling och design, Björneborg Steel står för materialteknik, friformssmide och grovbearbetning medan Blue Future står för färdigbearbetning.

Tillsammans levererar man världsledande produkter inom det marina segmentet.

Ett verksbesök stod också på programmet och besökarna imponerades av de, upp till 24 meter långa axlar som var under bearbetning.

Allra nöjdast var ändå statsministern med de lokala investerare som gått in som ägare, räddat 160 arbetstillfällen och säkerställt kontinuerlig drift i Björneborg som pågått obrutet i 363 år, sedan 1656.

Björneborg Steel är en privatägd nischaktör på den globala stålmarknaden med kärnkompetens inom avancerad framställning av specialstål med höga renhetskrav samt kundanpassade helhetslösningar.

Företaget har sin verksamhet i Björneborg men opererar globalt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08