23948sdkhjf

"Det här är en framtidsinvestering"

Vellingeföretaget IS Plåt har 48 medarbetare och är baserat på Almhaga Gård som ligger sydväst om Vellinge i Skåne.

Inriktningen är legotillverkning i rostfritt. Det handlar om allt från små detaljer till kompletta maskiner.

Nu är IS Plåt och Opiflex överens om leverans av tre flexibla robotceller; Kantpress, CNC svarv och CNC fräs.

– Vi gör en satsning inom ramen för Robotlyftet och investerar i automation, säger Erik Ralvert, vd på IS Plåt, till Metal Supply.

En stor flexibilitet är nyckeln till att automatisera, och automatisering är nyckeln för IS Plåt att utvecklas och kunna erbjuda sina kunder ökad kapacitet och flexibilitet.

– Tanken är att vi snabbt ska kunna ställa om tillverkningen mellan höga och låga volymer, säger Erik Ralvert.

– Det här blir ett flexibelt sätt för oss att arbeta och vi kommer att kunna öka produktiviteten. Genom det här får vi bort flaskhalsar i tillverkningen, säger Erik Ralvert.

Leverans och installation sker vecka 47.

– Det kommer att finnas en robot på varje avdelning. Det kommer inte att vara några grindar kring utrustningen, säger Erik Ralvert.

– Det här är en framtidsinvestering. Det blir nästan ett skift extra på varje avdelning - kantpress, svarv och fräs, säger Erik Ralvert.

De flesta av IS Plåts kunder finns i livsmedelsindustrin och förpackningsindustrin.

Företaget levererar också mycket på området vattenrening till sjukhus och liknande.

De har också en egen montageavdelning i huset vilket innebär att slutprodukten kan färdigställas hos dem och skickas direkt till kund.

IS Plåt åtar sig alla typer av kvalificerade detaljer inom svarvning, fräsning, kilspårstillverkning och slipning.

De har mångårig erfarenhet av bearbetning i rostfritt och duplex-stål men tillverkar även i andra material som aluminium och plast.

Företaget kan erbjuda spårbarhet i hela kedjan i form av gravering och samtliga materialcertifikat som önskas.

– Vi är jättenöjda med utvecklingen hittills i år. Det har gått bra för oss. Efter semestern har vi haft en jättebra orderingång. Det har varit över förväntan, säger Erik Ralvert till Metal Supply.

Västeråsföretaget Opiflex utvecklar, tillverkar och levererar ett flexibelt och flyttbart robotkoncept så att det enkelt går att dela hela robotcellen med flera maskiner.

Företaget har en patenterad säkerhetslösning som gör att användaren slipper staket och ändå följer alla säkerhetsdirektiv även för stora robotar med hög last och hög hastighet.

Opiflex har också utvecklat en lösning för enkel robotprogrammering. Med enbart fem minuters utbildning kan användaren själv programmera roboten för en ny produkt på mindre än tio minuter, i stället för tre till fyra timmar av en specialist.

Opiflex har fått ett flertal utmärkelser för sina lösningar, bland annat EU-kommissionens stora innovationspris 2015 och finalist i robot- och automationsbranschens mest prestigefulla pris IERA Awards 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078