23948sdkhjf

"Mycket stor efterfrågan på flexibla robotar"

Västeråsföretaget Opiflex utvecklar, tillverkar och levererar ett flexibelt och flyttbart robotkoncept så att det enkelt går att dela hela robotcellen med flera maskiner.

Företaget har en patenterad säkerhetslösning som gör att användaren slipper staket och ändå följer alla säkerhetsdirektiv även för stora robotar med hög last och hög hastighet.

– Därmed har vi löst utmaningen att slippa staket, till skillnad från kollaborativa robotar som oftast behöver staket för att klara CE-märkning, säger Opiflex vd och grundare Johan Frisk till Metal Supply.

– Det är extremt mycket att göra och nu rekryterar vi säljare för att hinna med. Det är väldigt många förfrågningar från båda Europa och USA, säger Johan Frisk.

Nu expanderar de vidare i Italien genom ett samarbete med Effedi Automation. Ett avtal mellan de båda företagen skrevs under i dagarna.

Det innebär att företagen gemensamt tar in sina flexibla robotar för den tredje robotrevolutionen till den italienska marknaden.

– Ett avtal har tecknats med en helt ny partner. De är en del i en större företagsgrupp som jobbar mycket med automation, säger Johan Frisk.

Opiflex har också utvecklat en lösning för enkel robotprogrammering. Med enbart fem minuters utbildning kan användaren själv programmera roboten för en ny produkt på mindre än tio minuter, i stället för tre till fyra timmar av en specialist.

– Sedan i julas har det generellt varit enormt mycket förfrågningar. Det handlar om stora globala företag verksamma i branscher som fordon, livsmedel, hemelektronik, vitvaror och konsumentvaror. Vi nyper oss i armen varje vecka. Alla säger ungefär samma sak, de vill ej låsa fast sig utan behöver den flexibilitet som de snabbare förändringarna kräver, säger Johan Frisk.

En stor biltillverkare säger: ”Vi behöver ha flexibilitet för framtiden. Varför ha en fast robot med staket, när man kan ha en flexibel och flyttbar robot utan staket”

– Det handlar om över 200 förfrågningar som vi har fått. Men samtidigt är säljcyklerna långa i robotbranschen, säger Johan Frisk.

Opiflex har fått ett flertal utmärkelser för sina lösningar, bland annat EU-kommissionens stora innovationspris 2015 och finalist i robot- och automationsbranschens mest prestigefulla pris IERA Awards 2016.

– De nya megatrenderna med hög mix och låga volymer driver den nya tredje robot-revolutionen “Flexibla robotar”. Flexibla robotar stöder både små och medelstora företag, Tier1 och OEM:s för ökad flexibilitet och produktivitet för både små serier och hög volymproduktion med ökat behov av flexibilitet. Opiflex lösning är ungefär 10 gånger snabbare att installera och 20 gånger snabbare att programmera än traditionella robot-lösningar, säger Johan Frisk till Metal Supply.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109