23948sdkhjf

Sandvik och Volvo Cars minskar antalet medarbetare

I det andra kvartalet var efterfrågan för Sandvik på en historiskt hög nivå. Kundaktiviteten inom gruvindustrin var fortsatt stark, dock noterades en svagare aktivitet på marknaden inom företagets tidig-cykliska verksamheter, framförallt påtagligt inom fordon och generell verkstadsindustri.

Totalt sett minskade orderingången med fem procent. Intäkterna låg kvar på en stabil nivå, främst till följd av tidigare erhållna order med längre leveranstider.

Justerat rörelseresultat minskade med två procent, negativt påverkat av den vikande vinstutvecklingen inom Sandvik Machining Solutions. Den justerade rörelsemarginalen minskade till 18,8 procent (19,4).

– Jag är inte helt nöjd med den här nivån. Efter att under en lång period ha lagt stort fokus på att hantera en stark tillväxt, lägger vi nu ytterligare betoning på effektivitetsåtgärder. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder inom samtliga affärsområden för att långsiktigt leverera starka marginaler, säger Björn Rosengren, Sandviks vd och koncernchef, enligt delårsrapporten.

– Dessa tillkommande aktiviteter kommer att implementeras omgående och omfattar en minskning av antalet medarbetare med cirka 2 000 personer, vilket är utöver de 450 som redan har lämnat under första halvåret, säger Björn Rosengren.

– Följaktligen kommer kostnader om cirka 1,2 miljarder kronor att påverka rörelseresultatet under andra halvåret 2019. Jag förväntar mig totala besparingar på cirka 1,4 miljarder kronor, som borde börja få genomslag redan mot slutet av året, säger Björn Rosengren.

Volvo Cars har implementerat ett kostnadsbesparingspaket inkluderande nedskärningar av 750 tjänster från och med 1 juli, uppgav vd Håkan Samuelsson i en delårsrapportkonferens på torsdagen. Det ska spara en miljard kronor.

Den svensk-kinesiska Volvo-biltillverkaren kommer sjösätta ytterligare ett besparingspaket från 1 januari, då bolaget siktar på ännu en miljard kronor i kostnadsnedskärningar. Då handlar det om indirekta upphandlingskostnader av material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08