23948sdkhjf

"Det här är vår absolut största investering hittills"

Huskvarna Härdverkstad grundades 1992.

Under åren som har gått sedan dess har de byggt upp en gedigen kunskapsbank inom allt som rör värmebehandling.

Företaget har gjort en nyinvestering som håller på att installeras just nu.

Satsningen har bland annat blivit omtalad i den ansedda brittiska fack-tidningen The Monty.

– Det här är den absolut största investeringen vi har gjort sedan företaget grundades 1992. Det är väldigt roligt, säger Huskvarna Härdverkstads vd Johan Ljunggren till Metal Supply.

Det företaget har köpt in är en Ipsen Turbo2Treater med så kallad AvaC.

– Ipsen säger själva att vi är den första legotillverkaren som har investerat i den här lösningen i Sverige, säger Johan Ljunggren.

Huskvarna Härdverkstad är nu den första legohärdaren som kan erbjuda AvaC (lågtrycksuppkolning).

– Det här är en frisk satsning som vi gör. Totalt investerar vi cirka fem miljoner kronor. Den siffran inkluderar maskin, installation med mera, säger Johan Ljunggren.

Skälet till satsningen är att de tror på en ökad efterfrågan på lågtryckuppkolning i Sverige. Företaget beräknar att kunna börja leverera den här tjänsten före semestern.

– Det är fyra-fem man som är här och installerar maskinen just nu. Inom en vecka ska allt vara klart, säger Johan Ljunggren.

Under åren som har gått har Huskvarna Härdverkstad byggt upp en gedigen kunskapsbank inom allt som rör värmebehandling.

I dag utför företaget flertalet olika härdningsprocesser.

De utför värmebehandling av de flesta förekommande material. Processerna är framtagna efter lång erfarenhet och noggranna kontroller.

– Förra året var all time high för oss. Men i början av det här året har vi sett en avmattning. Volymerna är ned med cirka fem procent. Man kan säga att det är en mer lagom konjunktur nu, säger Johan Ljunggren.

Några av de vanligast förekommande tjänsterna som företaget tillhandahåller är lågtrycksuppkolning LPC, åldring, anlöpning, avspänningsglödgning, blästring, hårdhetsprovning, in- och urkrympning, karbonitrering, kolsättning, mjukglödgning gas, mjukglödgning vacuum, nitrokarburering, nitrokarburering med postoxidering, normalisering, rekristallationsglödgning, sätthärdning, seghärdning, skyddsgashärdning, släckglödgning, tvättning, upplösningsbehandling, vakuumhärdning, värmeriktning och väteutdrivning.

– Bufab är en stor kund till oss inom skärande bearbetning. Sandvik, SKF och Volvo finns bland de bolag som vi kommer att erbjuda vår nya teknik till, säger Johan Ljunggren.

Samtliga Huskvarna Härdverkstads körningar och testresultat dokumenteras i tio år.

Företaget är kvalitetssäkrat enligt ISO 9001 och 14001.

Tillsammans med en extern partner gör de varje år nya kvalitetstester på sina anläggningar och processer.

Samtidigt ser de med hjälp av löpande kontroller till att deras utrustning ständigt håller högsta klass. Kunderna ska känna trygghet i att processerna alltid utförs på rätt sätt.

För att ytterligare öka kundtryggheten använder de full dokumentation i sin verksamhet.

Det innebär bland annat att Huskvarna Härdverkstad sparar all processdata från varje körning och batch i tio års tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078