23948sdkhjf

Volvo med Geofencing på Advanced Engineering

Volvo Cars och AB Volvo har ingått ett samarbete med mässan Advanced Engineering, som går av stapeln den 27-28 mars i nyöppnade Åbymässans lokaler. Volvo kommer att visa senaste tekniken inom Geofencing.

Deltagandet är av stor vikt för fokusområdet automotive som lanseras på mässan i år. Företagen vill med samarbetet bland annat nå ut med sina tekniska framsteg inom Geofencing, som bidrar till säkrare, grönare och smartare städer.

Mässan Advanced Engineering arrangeras nu för andra gången i Göteborg i Easyfairs regi. I år lanserades Automotive Engineering – ett nytt fokusområde som rimmar bra med Göteborgs fordonstunga industri. Nu har Volvo Cars och AB Volvo valt att ansluta sig till mässan.

– Det är otroligt roligt att Volvo vill synas så brett hos oss i år. Det ger en bra grund till att bygga upp vårt nya fokusområde som vi ser stor potential hos, säger Ester Fardell, projektledare.

Volvo Cars och AB Volvo kommer att dela yta i mässhallen. Där kommer bilen XC60 och tillhörande trafikljus att ställas upp för att kommunicera tekniken runt uppkopplade trafikljus samt Geofencing som en del av arbetet med smarta städer. Dessutom kommer simulering av Geofencing i buss att visas via VR-teknik.

Läs också: Aliaxis visar de senaste nyheterna på mässan Advanced Engineering

Uppkopplade fordon och uppkopplad infrastruktur medför att information från fordon och infrastruktur kan delas via mobilnätet och därmed göra transportsystemet säkrare och miljövänligare.

Två olika applikationer kommer att demonstreras. I det första fallet används trafikljusinformationen dels för att informera föraren om tid till grönt ljus då bilen står stilla och väntar och dels för att reglera bilen så att den blir mer energieffektiv.

Läs också: Industriklustret hos Easyfairs får ny ansvarig

I det andra fallet har en stad definierat och publicerat en miljözon där en Volvo Plug-in hybrid endast använder elektrisk energi inom miljözonen. Bilen har en ny mjukvara som stänger av förbränningsmotorn automatiskt och reglerar drivlinan optimalt både i och utanför miljözonen.

– Vårt mål med deltagandet är påverkan. Städerna och politikerna behöver se fördelarna med Geofencing och föra en dialog med oss, säger Mats Haglund, Exhibition Manager på AB Volvo.

Lars Mårtensson, Environment and Innovation Director hos Volvo Trucks och Jonn Lantz, Technical Leader in Agile Software Development på Volvo Cars, kommer också att gästa talarscenen på mässan. Därtill kommer valda start-up bolag i Volvo Cars och Volvos nätverk att delta.

Fakta:
Geofencing är en geografisk zon där uppkopplade fordons tillträde, hastighet och användning av drivmedel kan styras digitalt. Arbetet med geofencing är ett viktigt utvecklingssteg för att skapa ett uppkopplat transportsystem med digital infrastruktur och gemensamma gränssnitt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11