23948sdkhjf

Ceratizit Scandinavia och Komet Scandinavia bjöd in till kundresa

I mitten av januari arrangerade Ceratizit Scandinavia och Komet Scandinavia sin första kundresa till Ceratizits anläggningar i Tyskland och Österrike.

Kunder från 16 olika företag i Sverige och Danmark fanns representerade. Syftet med resan var att presentera den nya organisationen och att ge kunderna en inblick i tillverknings- och logistik-enheterna.

Bakgrunden är att hösten 2017 förvärvades Komet Group av Ceratizit Group. Uppköpet innebar att de två skandinaviska organisationerna gick samman.

Den skandinaviska organisationen har därmed växt till dubbelt så många medarbetare och genom de många varumärkena kan de idag erbjuda över 100 000 standardartiklar.

Ceratizit är en högteknologisk maskinindustrikoncern som är specialiserad inom verktygs- och hårdmaterialteknologi.

Under åren har Ceratizit växt till att nu omfatta över 9 000 medarbetare, 34 produktionsenheter och drygt 70 försäljningskontor världen över.

Koncernens huvudkontor är beläget i Mamer i Luxemburg och affärsenheten för Cutting Tools styrs från Kempten i Tyskland.

Ceratizit arbetar med hela produktionsprocessen, från beredning och blandning av pulvret, formning och pressning, sintring, efterbehandling till utleverans och återvinning.

Dessutom erbjuder de ombeläggning, slipning, specialanpassade verktyg, teknisk support och verktygsakademi.

Genom att erbjuda mer än 30 procent nya produkter i sitt utbud fokuserar Ceratizit Group på ständig utveckling av produkter.

Med varumärkena Cutting Solutions by Ceratizit, WNT, Komet och Klenk kan de idag erbjuda ett komplett utbud av verktyg för metallbearbetningsindustrin.

Resan började med ett besök på Ceratizits huvudkontor för Cutting Tools i Kempten, Tyskland.

Här bjöds deltagarna på en rundtur på det supermoderna logistikcentret samt en verktygsdemonstration och genomgång av verktygsautomatsystemet Tool-O-Mat på Ceratizits Techcenter.

– Vår Cutting Tools-enhet i Kempten har rutin på företagsbesök och utbildningar, säger Skandinavien-chefen Thomas Harder.

– Nästan varje/varannan vecka arrangeras utbildningar och guidade turer för olika internationella grupper på vårt huvudkontor i Tyskland. Ceratizit har en speciell avdelning som uteslutande jobbar med att planera och administrera denna typ av turer, säger Thomas Harder.

I Kempten finns ett speciellt Techcenter som har byggts i utbildningssyfte. Förutom konferenslokal och lounge finns här en stor lokal avsedd för verktygsdemonstrationer och verktygsutbildning.

I Techcentret går det också att få en demonstration av verktygsautomaten ”Tool-O-Mat”.

– Tool-O-Mat erbjuder ett fördelaktigt lagersystem för kunden, säger Thomas Harder.

– Om du installerar en Tool-O-Mat betyder det att vi tar hand om inköp och lagerkostnader åt dig. Du har 100 procent tillgänglighet på alla verktyg som du har behov för i din produktion och utan höga avgifter, säger Thomas Harder.

Rundturen på logistikcentret i Kempten bjöd på en imponerande syn.

– Det supermoderna logistiksystemet möjliggör för en 99-procentig tillgänglighet av våra standardartiklar och med leverans redan dagen efter. Genom vår webbshop finns det möjlighet att göra beställningar fram till klockan 19 på kvällen, för leverans redan nästa dag, säger Thomas Harder.

Resan gick sedan vidare till den lilla alpbyn Reutte i Österrike där Ceratizit har en stor anläggning och fabrik. Här tillverkas framförallt vändskärsverktyg inom fräsning och svarvning.

Besökarna fick följa produktionen, från pulvertillverkning till färdiga verktyg.

Hårdmetallen som produceras i Reutte säkerställer en lång livslängd – även då det utsätts för höga skärhastigheter eller tuffa arbetsstycken.

För att säkerställa detta är det viktigt för företaget att behålla kontrollen över hela värdekedjan, från komponeringen av pulvret till formning, sintring, slutbehandling, beläggning och ytbehandling.

Efter fabriksrundturen avslutades dagen med en utflykt till Highline Ehrenberg som är en av världens längsta hängbroar och binder samman två alptoppar och från vilken man har en otrolig utsikt över det österrikiska alplandskapet.

Efter denna svindlande upplevelse fortsatte resan vidare till sista anhalten på resan, Ceratizits toppmoderna fabrik och sliperi i Balzheim, Tyskland.

Fabriken i Balzheim byggdes ut 2016 med en ny beläggnings- och logistikhall.

I det nya produktionsområdet använder man sig av en ny metod som innebär att företaget förfinar hårdmetallskärverktyg, så som borrar och fräsar, med en hård beläggning gjord av en blandning av titan och kol.

Denna ytbehandling ökar verktygets slitageskydd och garanterar därmed en längre verktygslivslängd.

En ytterligare expansion av fabriken i Balzheim pågår. Under besöket är byggnationen av nya, moderna teknik- och kontorslokaler i full gång.

Fabriken i Balzheim är en av de ledande inom roterande skärverktyg såsom hårdmetallborrar och fräsar. Även skräddarsydda specialverktyg tillverkas här.

– Det känns kul att få visa upp våra anläggningar i Tyskland och Österrike för våra kunder och ge dem en inblick i vår produktion och logistik, säger Thomas Harder.

– Resan verkar vara uppskattad och det har varit tre inspirerande och trevliga dagar med nya intryck och bekantskaper. Vi kommer troligtvis arrangera liknande turer för fler av våra kunder framöver, säger Thomas Harder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094