23948sdkhjf

Nytt centrum för AI invigt i Göteborg

Ett nytt centrum för forskning och innovation inom artificiell intelligens har invigts vid Lindholmen Science Park i Göteborg.

Forskningscentret är den första noden i en nationellt sammanhållen struktur för forskning och innovation under namnet AI Innovation of Sweden.

– Sverige behöver kraftsamla på forskning och innovation inom AI för att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft och våra möjligheter att utveckla nya lösningar som möter viktiga behov i samhället, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.

AI Innovation of Sweden ska bidra till att accelerera tillämpning av AI genom delning av kunskap och data, samlokalisering och samarbetsprojekt. Allt med ett starkt fokus på etik, transparens och säkerhet.

Gemensamma resurser etableras, till exempel "the Data Factory" som ska tillgängliggöra data på ett nytt unikt sätt och "Co-Location sites" där målet är att öka samarbete, kunskapsdelning och förmågan att attrahera talang.

Under invigningen lanserades även den fria online-utbildningen "Elements of AI" i Sverige, för att öka kunskapsnivån inom AI. Bakom utbildningen står Helsingfors Universitet och Reaktor, ett finskt IT-konsultbolag. Vinnova finansierar översättningen till svenska samt lanseringen i Sverige.

AI Innovation of Sweden finansieras av Vinnova, Västra Götalandsregionen, industrin, offentlig sektor, forskningsinstitut och akademin. Formell värd för satsningen är Lindholmen Science Park.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093