23948sdkhjf

BE Group räknar med en fortsatt stark efterfrågan på stålprodukter

Experterna verkar vara ense om att industrikonjunkturen har passerat zenit.

Men BE Group ser ändå många tecken på en fortsatt stark efterfrågan på stålprodukter. Det skriver Max Fjaestad, som representerar produkt/inköp hos BE Group, i företagets senaste marknadsanalys.

I sin prognos för 2019 förväntar sig World Steel Association fortsatt tillväxt av stålbehoven. Det här trots en långsammare ekonomisk tillväxt generellt.

De beräknar tillväxten ”konservativt” till att bli 1,4 procent. Störst förväntas tillväxten bli i Indien och de understryker att det lokalt kommer att krävas tillskott av produktionskapacitet för att tillfredsställa behoven.

Det här tillsammans med fastslagna handelshinder torde minska importflödet till EU. I en tillbakablick skriver World Steel också att den globala råstålsproduktionen 2018 nådde ungefär 1,81 miljarder ton. Det var en ökning med 4,6 procent jämfört med 2017. Produktionen steg i samtliga regioner utom i EU, som minskade 0,3 procent.

– Experterna tycks ense om att industrikonjunkturen passerat zenit, men vi ser ändå många tecken på fortsatt stark efterfrågan på stålprodukter, säger Max Fjaestad, enligt ett pressmeddelande.

Stål- och Metallföreningens kvartalsvisa index över stålförsäljningen på den svenska marknaden 2018 visade på en svag nedgång under det fjärde kvartalet jämfört med samma period 2017.

Helåret 2018 hamnade trots detta över förra årets försäljning, vilket gav den högsta nivån sedan nedgången 2009. Medlemmarna sålde tillsammans 1 363 kton vilket var 0,9 procent mer än 2017.

– Till sist en tanke av medlidande med alla offren för damm-katastrofen i Brasilien. Denna fasansfulla olycka har dessutom skapat en oro på marknaden beträffande utbudet av järnmalm. I skrivande stund är spotpriset i USD för järnmalm det högsta sedan 2014, säger Max Fjaestad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078