23948sdkhjf

Miljardökning av elkostnaderna för svensk basindustri

SKGS varnar för höga elkostnader efter beskedet från Tyskland om att de vill avveckla kärnkraften.
SKGS arbetar med den svenska basindustrins energifrågor och är ett samarbete mellan de fyra branschföreningarna Skogsindustrierna, Plast- & Kemiföretagen, SveMin och Jernkontoret.

SKGS beklagar det tyska beslutet att avveckla all kärnkraft till 2022. Kärnkraften är en stabil och kostnadseffektiv kraftkälla som fyller en viktig funktion i den europeiska elmixen.

– Följden av det tyska beslutet blir ovillkorligen höjda elpriser eftersom samtliga alternativ till kärnkraft, såväl fossila som förnybara, är dyrare, säger SKGS ordförande Bo Annvik i en kommentar. Avvecklingsbeslutet kommer dessutom innebära stor utbyggnad av fossil kraftproduktion som kräver utsläppsrätter och därmed driver upp elkostnaden.

Eftersom kostnaden för utsläppsrätter slår igenom direkt på elpriset, såväl på den svenska elmarknaden som på den tyska kommer slutnotan för det tyska avvecklingsbeslutet bli hög.

Fel avveckla CO2-fria kraftkällor
En studie beställd av det tyska näringslivet visar på utsläppsrättspriser som ökar med 50 %. Genomslaget på elpriset i Sverige, enbart till följd av det ökade utsläppsrättspriset kan enligt denna studie räknas till ca 8 öre/kWh, eller för hela den svenska elintensiva basindustrin, drygt 3 miljarder kronor, årligen.

Enligt SKGS går det åt fel håll när man avvecklar de kraftkällor som är CO2-fria och istället använder fossilbaserad kraft när vi står inför det hot om klimatförändringar som vi gör.

Även om Tyskland har höga målsättningar för utbyggnad av förnybar kraft så finns det små möjligheter att ersätta de 25 % av elproduktionen som kärnkraften står för fram till 2022 när det ska vara avvecklat och klart.

Den avvecklade kärnkraften antas istället ersättas med egen fossil kraftproduktion, importerad fossil kraftproduktion, eller importerad kärnkraft från Frankrike.

– Den svenska basindustrins målsättning är att vara med och utveckla Sverige, öka våra exportintäkter, anställa fler människor i produktionen och leverera mer varor med låg klimatpåverkan till den globala marknaden, säger Bo Annvik. En förutsättning för att kunna göra detta är att vi har elpriser som är konkurrenskraftiga på den globala marknaden. Tysklands beslut om avveckling motverkar tyvärr denna målsättning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078