23948sdkhjf

Volvo Cars övervakar kulskruvar med hjälp av mätsystem

Mätsystemet Intellinova Parallel MB har varit i drift vid monteringsfabriken i Torslanda sedan förra året.

Underhållsavdelningen kunde tidigare i år utföra ett planerat byte av en kulskruv med en skada på ett axiallager som upptäcktes med hjälp av systemet.

Bytet av kulskruven, som tar cirka sju timmar, gjordes i en planerad underhållsinsats under icke-produktionstid.

Vid ett eventuellt haveri under produktionstid hade de riskerat att förlora tillverkning av hundratals bilar.

Vid Volvos monteringsfabrik i Torslandaverken är mätenheten Intellinova Parallel MB installerad på två helautomatiska så kallade bultbord, där över- och underdelen av bilen monteras ihop.

Mätenheten består av fyra kanaler som mäter kontinuerligt på samtliga.

Den automatiserade monteringen av karossen på bottenplattan är en process där det ställs höga krav på precision och repeterbarhet. Rätt skruv ska dras på rätt plats och med rätt moment varje gång.

Bultbordets rörelse i höjdled hanteras med stor exakthet med hjälp elmotordrivna kulskruvar. Det här är ett både billigare och mer exakt alternativ till hydraulik.

De extremt korta mätfönster som processen medger – kulskruvens rörelse tar endast cirka fyra sekunder – är en faktor som ställer stora krav på mätsystemet.

Med hjälp av mätenhetens snabbhet kan en så kallad stötpulsmätning utföras som ger en pålitlig mätning för att fastställa både smörjkondition och mekanisk kondition.

Mätenheten är också integrerad med maskinens styrsystem och om ett mätvärde överstiger den uppsatta larmgränsen genereras ett larm via enhetens digitala utgång direkt till PLC-systemet, som övervakas i ett fabriksgemensamt kontrollrum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078