23948sdkhjf

Maskintillverkare tar största ordern hittills

Brokk är en stor global tillverkare av fjärrstyrda rivningsmaskiner.

Basen är Skellefteå i Västerbotten.

De inleder året med den största ordern i företagets historia.

– Det här är med god marginal vår hittills största order under de över 40 år som Brokk har funnits till, säger företagets vd Martin Krupicka till Metal Supply.

Det handlar om 60 maskiner som ska skeppas ut till ett asiatiskt land och användas till räddningsoperationer. Företaget avböjer att sätta en siffra på hur mycket affären är värd.

– Det handlar mest om maskiner i mindre- och mellanklassen. Utrustningen ska användas till att rensa upp områden efter naturkatastrofer. Det handlar om förstörda områden som behöver röjas upp, säger Martin Krupicka.

Den grundläggande idén med företagets utrustning är att den är anpassad för varje speciellt ändamål.

Brokks maskiner används till många projekt runt om i hela världen.

– Det här är roligt för det kommer att innebära många jobb för svenska legotillverkare som är underleverantörer till oss. Vi lägger ut väldigt mycket jobb på lego, säger Martin Krupicka till Metal Supply.

Brokk har 100 medarbetare i Skellefteå och i Brokk-koncernen totalt 160 personer i Sverige. I hela koncernen är de 300-350 medarbetare

– Förra året ökade vi omsättningen rejält och gick över miljarden. Vi har slagit rekord fem år i rad nu och dubblat verksamheten på fem år, säger Martin Krupicka.

Historien bakom Brokk är att företagen PE Holmgren och Rivteknik en tid hade sysslat med rivningsjobb av olika slag. Idén till att konstruera en rivningsmaskin kom våren 1976 när de höll på med en besvärlig och miljöfarlig rivning av en blyugn på Rönnskärsverken, Bolidens stora anläggning i Skelleftehamn.

Den första maskinen fick namnet Mini-Max, vilket senare ändrades till PH250 och slutligen Brokk 250. Tillverkningen av rivningsmaskiner ökade i omfattning och resulterade i att ett separat företag bildades (1982) för att utveckla och producera maskinerna.

Företaget fick namnet Holmhed Systems med namn efter grundarna Lars Holmgren och Börje Hedlund. Namnet ändrades många år senare till Brokk.

Brokk ingår i börsnoterade Lifco Group där industrimannen Carl Bennet är storägare.

Namnet kommer från smeden Brokk. Det var han som smidde krigsguden Tors hammare i asa-gudarnas rike. Brokk var liten men mycket stark, precis som företagets maskiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125