23948sdkhjf

Skellefteårobotar till Fukushima

Robottillverkaren Brokks robotar ska hjälpa till med att städa upp i det havererade kärnkraftverket i Japan. UPPDATERAD
Brokk är specialiserade på maskiner som kan arbeta i miljöer var människorna inte kan och levererar bland annat maskiner till gruvindustrin.

- En av de stora skillnaderna mellan Brokks riviningsrobotar och de robotar som hittills finns på plats i Fukushima är att våra maskiner klarar av att utföra riktigt tungt arbete, såsom att riva betongstrukturer och ta hand om tyngre kontaminerat material, säger Martin Krupicka, VD på Brokk i ett pressmeddelande.

I måndags gick den andra leverensen iväg med chartrat flyg från Luleås flygplats Kallax med ytterligare tre rivningsrobotar. Maskinerna har byggts om och utrustats av Brokks specialavdelning för att klara av de speciella uppgifterna och den höga strålning som finns på plats i Fukushima.

Bland annat ska maskinerna fjärrstyras från ett kontrollrum placerat en kilometer från själva reaktorerna. För närvarande förväntas maskinerna att vara på plats och i arbete på reaktorområdet inom de närmaste veckorna.

Expert rivningsarbete i radioaktiv miljö
Den första kontakten med Brokk togs tidigt efter olyckan i Fukushima, då Brokks rivningsrobotar är världskända när det gäller rivningsarbeten i radioaktiv miljö.

- Taisei Corp i Japan, som arbetar för TEPCO vid Fukushima, valde oss på grund av vår erfarenhet inom kärnkraftsindustrin. Vi har i dag över två hundra maskiner på olika kärnkraftverk världen över, säger Mike Evans, ansvarig för kärnkraft på Brokk.

Brokk har haft personal på plats i Japan för att sätta sig in i situationen mer i detalj. Den första roboten levererades redan i mitten av april. Den kommer bland annat att användas till att ta sig in i en av de mest skadade reaktorerna.

Det har varit ett mycket intensivt arbete såväl på Brokk som hos underleverantörer för att ta fram maskiner på mycket kort tid.

För närvarande befinner sig också personal från Brokk på plats i Japan för att utbilda lokal personal i hantering av Brokks rivningsrobotar för den här typen av arbete.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078