23948sdkhjf

Sandvik Coromant förbättrar bearbetningen av aluminium

Företaget fokuserar på första steget inom aluminiumbearbetning.

Fräsen från Sandvik Coromant utför så kallad cubing i en passering utan gradbildning.

Det handlar om deras tangentiella hörnfräs M5Q90 för första grovbearbetningssteget av gjutna aluminiumdetaljer för fordonsindustrin.

– För att öka effektiviteten har vår nya tangentiella hörnfräs M5Q90 specialutformade skärkroppar och speciella PCD-skärgeometrier med en positiv skärvinkel för att reducera skärkraften och belastningen på den bearbetade komponenten, säger Emmanuel David, med titeln Global Automotive Product Manager på Sandvik Coromant, enligt ett pressmeddelande.

Det nya verktyget är framtaget för ”cubing” (det första bearbetningssteget av plana ytor efter gjutning) i en passering utan risk för gradbildning på detaljerna.

Fräsen är försedd med tangentiellt placerade PCD-skär som ger ett mjukt och stabilt skärförlopp för att minska strömförbrukningen och eliminera vibrationer.

Detta koncept ska säkerställa en pålitlig funktion, ge ökad skärlivslängd, oöverträffad ytjämnhet, hög spånavverkningshastighet och ökar antalet detaljer per skär, utlovar företaget.

– Skären, som är lätta att montera och justera, minskar kostnaden per detalj och bidrar med en hög precision och repeterbarhet, säger Jacques Gasthuys, Global Automotive Application Engineer.

M5Q90-skärkropparna utformas enligt kundens specifikationer och uppfyller därmed kraven för högproduktiv bearbetning. Verktyget kan bearbeta i höga matningshastigheter över 20 000 varv/min.

Alla skärkroppar, oavsett storlek har samma konstruktion vad gäller skärläge, skärvätskekanal, ställvinkel och spånvinkel. Skären finns alltid som lagerlagd standard.

Cylinderhuvuden och motorblock av aluminium är typiska komponenter som bearbetas med detta verktyg. Dessa är vanligt förekommande framförallt hos företag som gjuter fordonsdelar eller Tier 1-/Tier 2-leverantörer.

Då den klarar av både plan- och hörnfräsning är M5Q90 även lämplig för många applikationer inom den allmänna verkstadsindustrin och flygindustrin, enligt företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078