23948sdkhjf

Industrin i Blekinge får mer stöd

Tillväxtverket har i dagarna beviljat Techtank nya medel för projekt som ger industrin i regionen möjligheter att stärka sin konkurrenskraft.

Det handlar om områden som digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning, innovationskraft samt marknadsbreddning.

– Projekten tar avstamp i industrins betydelse för regionen. I Blekinge finns cirka 57 procent av arbetstillfällena i den kritiska intäktsbasen i industrin. De medel Techtank nu tilldelas ger oss ytterligare möjligheter att arbeta med vår huvuduppgift, att bidra till en stärkt konkurrenskraft för industriföretagen genom olika insatser inom teknik-, affärs- och kompetensområdet, säger Jörgen Adolfsson, klusterledare för Techtank, enligt ett pressmeddelande.

Det handlar om två olika projekt, Smart Industri i Blekinge 2.0 samt Techtank S3 - affärsutveckling för marknadsbreddning, som båda startar den 1 januari 2019 och pågår i två år.

De beviljade projekten kompletterar varandra och bygger vidare på erfarenheter och resultat från tidigare projekt i regionen.

Aktiviteterna som ska genomföras är i linje med industrins utmaningar, Blekinges innovationsstrategi och regeringens nyindustrialiseringsstrategi.

Ett syfte är att bidra till små och medelstora företags omställnings- och förnyelseförmåga i regionen inom områden som digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning och innovationskraft.

Ett konkret exempel på detta är det industriella testcenter som planeras.

– Vi kommer att utveckla den satsning som Ronneby kommun gjort med vattenskärningslabbet till att bli ett industriellt testcenter – en fysisk och virtuell miljö som kan bidra till teknikutveckling inom till exempel automatisering och digitalisering. Centret kommer att kunna erbjuda inspiration, utbildningar, erfarenhetsutbyte, workshops, tester och prototypande av teknik som är relevant för vår industri, säger Jörgen Adolfsson.

Ett annat syfte är att stärka företagens förmågor och processer kopplat till affärsutveckling mot nya produktmarknader.

Det handlar bland annat om aktiviteter som kan bidra till marknadsbreddning.

– Företagen i vår region lägger i stor utsträckning många ägg i samma korg, det vill säga många av dem är alltför beroende av ett fåtal stora kunder i ett fåtal branscher. Detta gör vår industri väldigt sårbar och riskutsatt vid förändringar. Därför kommer vi att på olika sätt arbeta för att inspirera och möjliggöra för industrin att bredda sina marknader både för ökad tillväxt och minskad sårbarhet, säger Jörgen Adolfsson, enligt pressmeddelandet.

Techtank är ett kluster i södra Sverige för avancerade industri- och teknikföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078