23948sdkhjf

Ännu större Trumpf i AI:s tecken

Den största tillverkaren inom plåtbearbetningsbranschen höll i år en ännu mer grandios show på Euroblech än året innan. På 3 000 kvadratmeter intog Artificiell Intelligens och höjd effektivitet i samklang scenen. Trumpf använder sig av en ny era av autonoma fabriker.
Det blev världspremiär för Trumpfs helt nya TruBend Serie 7000 med två modeller.

TruBend 7050 är byggd för användare som jobbar med tjockare ark eller producerar större delar och har en högre presskraft på 50 ton – den första för denna serie.

– Modellens bocklängd är 1530 millimeter. Den användbara installationshöjden kommer upp till 385 millimeter, säger Stefan Wallén, försäljningschef vid Trumpf Maskin Sverige, till Verkstäderna.

Den andra maskinen TruBend 7036 har en presskraft på 36 ton och en bocklängd på 1020 millimeter. Den användbara installationshöjden är 295 millimeter.

Ett nytt ergonomiskt styrsystem finns för att underlätta hanteringen.

– TruBend-serien 7 000 av kantpressar, som är små och medelstora, delar extremt snabbt, precis som sin föregångarserie, säger Stefan Wallén.

Fler än 2 000 maskiner har rullat av produktionslinjen vid företagets fabrik i Pasching, Österrike.

Stora vinster

Ett 6-axligt bakre anslagssystem hjälper operatörspositionskomponenterna med hög precision. Anslagsfingrarna rör sig väldigt snabbt med 1 500 millimeter per sekund längs X-axeln och 2 200 millimeter per sekund längs Z-axeln.

Trumpf presenterade många lösningar för autonoma fabriker vid Euroblech 2018 i Hannover. Det var en rad digitalt anslutna applikationer för plåtbearbetning, framtagna för att göra produktionsprocesserna enklare och effektivare.

Trumpf spår stora vinster i produktivitet med företagets nya innovation Active Speed Control, en funktion som ser systemet rakt ut genom munstycket precis vid skärzonen.

– Active Speed Control övervakar i realtid och kontrollerar automatiskt matningshastigheten för fibermatade lasermaskiner, säger Stefan Wallén.

Denna nya funktion ska säkra en mer tillförlitlig process för både flam- och fusionsskärning, minska skrot och spara in på omarbetning. Aktiv hastighetsstyrning reagerar också genast på alla ändringar i materialet som bearbetas.

– Systemet innebär att användare kan uppnå konkreta vinster i produktiviteten med sina maskiner, vilket betydligt ska reducera produktionskostnaderna, säger Stefan Wallén.

Nästa nivå för autonoma maskiner

Aktiv hastighetskontroll övervakar ett flertal varierande processparametrar. Ett exempel är laserstrålens position i förhållande till munstyckets mitt under hela skärprocessen. Systemet informerar operatören om eventuella avvikelser, vilket hjälper till att undvika skrot.

Ytterligare funktioner för automatisk laserskärning kan enkelt läggas till systemet i framtiden tack vare programmets uppdateringsfunktion.

Trumpf har börjat nyttja Artificell Intelligens då företaget ser AI som nästa steg i Industri 4.0.

Det helautomatiska TruLaser Center 7030 lasersystemet visade att det tar hela konceptet med autonoma maskiner till nästa nivå med AI.

– Från programmering till delsortering är allt systemet utför helt automatiserat, säger Stefan Wallén.

Trumpf har redan börjat nyttja intelligent dataanalys för att förbättra processerna som utförs av denna maskin. Självlärande maskiner med andra ord.

Lär göra rätt av försöken

Ett exempel är laserns utlastningsenhet. Stiften som lyfter arket ut ur skrotskelettet är utvecklade för att säkra effektivt och tillförlitligt delavlägsnande med nyttjande av sugkoppar.

– Om stiften går bet på att få detta rätt första gången, initierar maskinen en ny cykel på egen hand, utan att det behövs någon åtgärd, säger Stefan Wallén.

Därefter upprepas cykeln så många gånger som det behövs tills den fungerar. Maskinen bearbetar och införlivar var och en av dessa försök och försöker igen utifrån den erfarenhet försöken ger.

AI går igen i många av Trumpfs maskiner.

Ett av många hjälpsystem tillverkaren utvecklat i sina maskiner för att göra de mer tillförlitliga är Smart Collision, en teknik för att undvika kollisioner med skärhuvudet.

Ett annat exempel är Smart Nozzle Automation, en funktion som regelbundet inspekterar munstycket och ersätter det automatiskt om det är skadat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094