23948sdkhjf

"Ståltullarna kommer att permanentas"

SSAB ser ingen kortsiktig lösning på handelskriget mellan USA:s president Donald Trump och omvärlden. Det sade José Rovira, landschef vid stålföretagets svenska verksamhet, vid Elmia Subcontractor.
De nuvarande ståltullarna upphör att gälla i början av nästa år.

– Det troliga är att de permanentas och kommer att gälla i ytterligare fem år, sade José Rovira, landschef för SSAB:s svenska verksamhet, vid Elmia Subcontractor i Jönköping.

Donald Trump menar att tullarna behövs och hänvisar till "Rikets säkerhet".

Stålföretaget konstaterade annars att den underliggande globala trenden för stål är god. Detta då befolkningen ökar i länder som inte är så utvecklade.

– Länder som Indien, Brasilien och Mexiko behöver stål för till exempel vitvaror och att bygga ut sin infrastruktur, sade José Rovira.

Samtidigt finns det en överkapacitet på stål i världen. Företaget räknar dock med att den kommer att minska över tid.

– Vi tror på en fortsatt konsolidering vilket kommer att leda till att stålverk stängs ned och att kapaciteten minskar. Som en jämförelse svarar världens tre största tillverkare av järnmalm för 60 procent av den globala produktionen. För att komma upp i samma siffra för ståltillverkarna måste du ta med de 75 största stålföretagen i världen, sade José Rovira.

Han konstaterade samtidigt att företaget globalt är en liten aktör men dock en stark nischaktör inom sitt specialstål.

LKAB tillkännagav nyligen att deras tillgångar av järnmalm minskar mycket snabbare än de tidigare trott. Företaget är en viktig leverantör till SSAB.

– Jag tror att LKAB kommer att hitta nya fyndigheter. Men visst, det här var en lite chockerande nyhet, sade José Rovira.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11