23948sdkhjf

Miljonorder till Svevia

Nu byggs en av Europas största vindkraftsparker i Blaiken. Svevia har fått uppdraget att genom obanad fjällterräng bygga väg för vindkraftsparken.
År 2015 kommer vindkraftsparken att bestå av upp till 90 vindkraftverk. Det gör Blaiken till en av de största landbaserade vindkraftsparkerna i hela Europa.

70 miljoner
Svevias uppdrag är värt 70 miljoner kronor och omfattar nybyggnad av 20 km vägar genom obanad fjällterräng, förberedande markarbeten för 33 kranplaner med fundamentplatser, samt dragning av el och telekablar.

Mellan Sorsele och Storuman
Vindkraftsparken kommer att byggas på lågfjällsområdet mellan Sorsele och Storuman kommun i Västerbotten. Svevia har redan avslutat första etappen på projektet, att bygga en huvudväg och anlägga en plan på 4 hektar för ställverk.

– Vi gillar att vara en del av ett projekt som kommer att ge Västerbotten energi under lång tid framöver och vi är angelägna om att göra de med omsorg om den känsliga fjällmiljön, säger Svante Johansson, arbetschef, Svevia.

Blaiken Vind AB
Bakom satsningen på vindkraftsparken ligger bolaget Blaiken Vind AB, som är ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Fortum.

Under det senaste året har flera vindkraftsprojekt startats i Västerbottens inland. En stor del av dessa uppdrag består av att bygga vägar och gjuta betongfundament.

– Det här är den typen av uppdrag som är vår bästa gren. Vi bygger ju även vindkraftsparker i Jokkmokksliden och Storlien, säger Svante Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08