23948sdkhjf

Lättare att jämföra stål och aluminiums miljöpåverkan

De svenska företagen SSAB, Sandvik och Höganäs initierar ihop med Jernkontoret och Stålbyggnadsinstitutet, SBI, en ny europeisk standard för hållbar konstruktion i stål och aluminium.
Standarden kommer att vara viktig för att jämföra miljövarudeklarationer från olika tillverkare, enligt ett pressmeddelande.

SIS, Swedish Standards Institute, blir projektledare för standarden.

– Standarden kommer att vara viktig för EU:s inre marknad genom att göra miljödeklarationer jämförbara, säger Rutger Gyllenram, ordförande i den nya europeiska arbetsgruppen (CEN/TC 135 WG 17).

– Den här standarden kommer att gynna ett väl fungerande hållbarhetsarbete vid design, produktion, användning och återvinning av stål och aluminiumprodukter oavsett om man utgår från malm eller skrot vid tillverkningen, fortsätter Rutger Gyllenram.

Bo-Erik Pers är vd för Jernkontoret:

– De svenska stålföretagen visar ledarskap för hållbara stålprodukter. Genom att vara aktiva i framtagandet av den nya standarden kan företagen också visa hur långt de kommit med sitt hållbarhetsarbete, säger han.

Målgruppen för standarden är vid sidan om stål- och aluminiumföretag även inköpande organisationer.

Regeringskansliet har även bidragit med ett stöd under viss tid för att påbörja det globala sekretariatet för stål- och aluminiumprodukter till byggbranschen som kommer att svara för jobbet.

– Att Sverige får sekretariatet innebär en stor möjlighet att påverka arbetet i önskad riktning så att den nytta som skapas av svenska företags miljöarbete kan ge utdelning i ökade exportinkomster, säger Yacine Slamti, projektledare, SIS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.188