23948sdkhjf

“Volvo Vera är vårt sätt att ta oss in i framtiden”

Volvo utvecklar en elektrisk, självkörande lastbil. 

Nu presenterar Volvo Lastvagnar en ny produktgrupp med självkörande eldrivna fordon, döpt till Vera. Tanken med transportlösningen är att den ska kunna användas på platser med regelbundna leveranser på korta rutter och stora godsvolymer, till exempel i hamnar eller mellan logististiska knutpunkter. Vera ska fungera som en “förlängning av det industriella flödet”.  

– Vårt system kan ses som en förlängning av de avancerade logistiklösningar som redan används i många branscher i dag. Eftersom vi använder oss av självkörande fordon med noll utsläpp och låga bullernivåer kan de sättas in när som helst under dygnet. I lösningen används befintlig väginfrastruktur och befintliga lastbärare, vilket gör att man enkelt kan hålla nere kostnaderna och integrera lösningen i den befintliga verksamheten, säger Mikael Karlsson, vice president Autonomous solutions på Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande 

Det autonoma systemet ska bestå av självkörande elfordon som är kopplade till en molntjänst och en trafikledningscentral. Fordonen är utrustade med system för autonom körning. De kan fastställa sin aktuella position på centimetern, övervaka omgivningen och analysera vad andra trafikanter gör, för att sedan reagera på det. En trafikledningscentral följer transporterna och kan övervaka saker som position, batteristatus, last och behov av service. 

Volvo Vera är byggd helt utan en hytt och kommer med andra ord inte att ha någon passiv förare ombord.  

Mikael Karlsson säger att grunden för utvecklingen av Vera var att kasta ut gamla föreställningar om hur en lastbil ska vara för att kunna nå en vision. 

– Vera är i grunden vårt sätt att bygga något som kan ta oss in i framtiden. 

Nu fortsätter utvecklingen av det nya konceptet. 

– Till att börja med kommer vi att köra Vera på korta sträckor i regelbundna flöden. När vi får större erfarenhet kan vi börja titta på en expansion till andra uppgifter. Men Vera är inte tänkt som en universallösning för alla överallt. Det är en lösning som vi kommer att anpassa och skräddarsy från användare till användare, beroende på deras unika behov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079