23948sdkhjf

Så får de bort utsläpp av 100 ton koldioxid

"I och med den här investeringen så stänger vi nu helt vår oljepanna", säger Lars Erfäldt, vd för Zetterbergs Industri, till Verkstäderna.
Zetterbergs Industri i Östervåla investerar igen för att minska påverkan på klimatet och har beviljats investeringsstöd från Naturvårdsverket.

– För cirka fyra år sen investerade vi i en pelletspanna, utan något investeringsstöd, vilket reducerade en stor del av vår oljeförbrukning den gången, säger Lars Erfäldt till Verkstäderna

Det nu beviljade stödet avser investering i energieffektivisering av företagets ytbehandling.

– Genom ny ventilation och energiåtervinning kan vi nu helt ta bort vår kvarvarande oljeförbrukning och reducera våra co2–utsläpp med 100 ton/år, säger Lars Erfäldt till Verkstäderna.

Zetterbergs kommer inte längre att vara i behov av att värma sin fastighet med olja och sparar både pengar och miljö.

– Därmed har vi under fyra år nu reducerat oljeförbrukningen med 230 m3, vilket uppges reducera co2-utsläppen med 660 ton/år, en åtgärd som utöver kostnadsbesparingar minskar CO2-utsläppet med runt 100 ton per år, avslutar Lars Erfäldt.

Energikontoret i Mälardalen har bistått Zetterbergs med att utarbeta en lösning för ventilationen i deras lackeringsanläggning, skräddarsydd med högeffektiv värmeåtervinning, framgår av ett pressmeddelande från kontoret.

Insatserna realiseras med hjälp av pengar från Klimatklivet.

– Zetterbergs ligger långt fram i sitt energiarbete men har trots det stor potential att göra ytterligare energibesparingar. I många fall saknas tid eller resurser att utreda de åtgärder som identifierats. Vi på Energikontoret hjälper våra medverkande företag med den extra energikompetens som behövs för att genomföra dessa besparingar. I det här fallet kan vi med hjälp av investeringsstöd från klimatklivet genomföra en rejäl besparingsåtgärd och Zetterbergs tar därigenom ett stort kliv framåt mot minskad klimatpåverkan, säger Jesper Sundling, projektledare på Energikontoret i Mälardalen, i pressmeddelandet.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala insatser som reducerar utsläppen av koldioxid och andra gaser som berör klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen bestämt. Naturvårdsverket bedömer ansökan om stöd med hjälp från Länsstyrelserna, Energimyndigheten och andra centrala myndigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047