23948sdkhjf

Stor anslutning till ståltävling

Hur stor är viktskillnaden mellan en balk av konventionellt respektive höghållfast stål? Här kommer svaret.
Hundratals deltagare har utmanats i tävlingen. Nu röjer Jernkontoret och Stålbyggnadsinstitutet äntligen svaret på frågeställningen "Hur stor är viktskillnaden mellan en balk av konventionellt respektive höghållfast stål?" Det framgår av ett pressmeddelande från Jernkontoret.

Vinnarna i stålbalkstävlingen i Almedalen och Kungsträdgården är nu utsedda. Över 800 människor avlade visit i Stålstugan för att själva uppleva differensen mellan ordinärt och höghållfast stål.

– Vi vill konkret visa skillnaden mellan stål och stål. Materialutvecklingen går framåt och skillnaden i klimatpåverkan mellan stålsorterna är stor, säger Björn Åstedt, vd på Stålbyggnadsinstitutet, enligt ett pressmeddelande.

Hur stor är då skillnaden? Jo - den ordinära balken väger 1 443.3 gram och den höghållfasta bara 440.0 gram.

De som gissade närmast gissade alla 1 000 gram. Av 554 tävlande i Almedalen gissade 22 personer 1 000 gram.

I Kungsträdgården var det 251 personer som deltog varav tolv personer gissade på 1 000 gram.

Av dessa har nu sex lyckliga vinnare lottats och nu fått mejl från Stålbyggnadsinstitutet. Dessa sex blir glada innehavare av varsin Stelton-termos.

Fakta konventionellt versus höghållfast stål

Balkarna var av kolstål, där den ordinära var S210 stålsort DC01 och den höghållfasta var av S1100 stålsort Strenx 1100. Böjmomentbärförmågan för S1100 balken är 47,9 procent högre och dragbärförmågan mer än fem gånger högre medan vikten endast är cirka 30 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078