23948sdkhjf

Samarbete för högre noggrannhet

Ny mätmaskin säkerställer kvaliteten för magnettillverkaren Scanditronix.

Scanditronix Magnet AB i Vislanda levererar specialiserade spolar och magneter med högsta noggrannhet och tillförlitlighet. I de stora moderna lokalerna utvecklar och tillverkar ett 30-tal medarbetare elektromagneter för partikelacceleratorer. Dessa används på laboratorium och sjukhus runt om i världen. Kunderna återfinns såväl i den privata som i den akademiska sektorn.

- Vårt företag bildades 1980 och tekniken att tillverka magneter utvecklas och förfinas hela tiden. Utvecklingen sker ofta utifrån avancerade kundkrav och i ett nära samarbete med kvalificerade leverantörer, säger Anton Ahl, magnetingenjör på Scanditronix.

Möter nya kvalitetskrav vid MAX IV

Ett bra exempel på utveckling var när Scanditronix Magnet valdes som en av huvudleverantörerna av elektromagneter till MAX IV i Lund, världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning. Här ställdes mycket specifika kundkrav, och genom ett nära samarbete med Hexagon Manufacturing Intelligence kunde kraven på noggrannhet tillgodoses.

MAX IV-laboratoriet är en nationell forskningsanläggning, där elektromagneter används för att skapa magnetsegment som böjer en elektronstråle för att skapa en cirkulär bana. Ringarna ger tillgång till både mjuk och hård röntgenstrålning av mycket hög kvalité, vilket innebär att det går att producera bilder av mycket små objekt med en skärpa i världsklass.

Större noggrannhet med ny mätmaskin

Tidigare använde Scanditronix Magnet ett fältmätningsbord med två linjäraxlar för att positionera magneterna vid mätning av magnetfält, men i och med MAX IV-projektet kom nya krav när det gäller uppriktning av magneterna. Fältmätningsbordet kunde inte riktas efter uppmätta punkter på magneterna, vilket ledde till investeringen av en mätmaskin där noggrannheten och uppriktningsmöjligheten vida överskred det tidigare alternativet.

Valet föll på en GLOBAL Performance 12.30.10 mätmaskin från Hexagon Manufacturing Intelligence, som har en noggrannhet på några få µm och ett mätbord stort nog för att hålla de två meter långa magneterna. Scanditronix hade ett nära samarbete med tekniker från Hexagon för att utveckla mätprogrammet som läser av strömmar och magnetfält, och som sammankopplats med mätmjukvaran PC-DMIS. Det gav en helt ny dimension av uppriktning och positionering. Att den tekniska kompetensen fanns inom Hexagon var avgörande när Scanditronix valde leverantör till sin investering.

- Noggrannheten i positioneringen är på en helt annan nivå nu. Till skillnad mot det gamla systemet har vi nu även tillgång till den vertikala positioneringen, säger Anton Ahl.

Mäts i exakt samma koordinatsystem

Magneter som ska monteras i en accelerator måste placeras med ytterst hög noggrannhet, och varje position måste mätas upp. För detta använde Scanditronix samma koordinatsystem som användes vid tillverkningen.

- Vi kan mäta magneten i exakt samma koordinatsystem som kunden sedan använder när de installerar den, så vi skippar ett steg i kedjan. Vad vi vet så är vi de enda som har denna lösning, säger Anton Ahl.

Källa: http://www.hexagonmi.se

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062