23948sdkhjf

”Sverige ska bli testbädd för ny framtidsteknik”

Regeringen tillsätter en kommitté som ska skapa förutsättningar att snabba på användning av ny teknik.

Utvecklingstakten för framtidens tekniklösningar inom handel, industri, transporter, vård och omsorg är hög men med möjligheterna följer också utmaningar när det gäller etik, integritet och regulatoriska hinder.

– Jag vill att Sverige ska bli en testbädd för nya lösningar och då är det en fördel om vi kan bli snabbare på att hantera utmaningar kring etik, lagar och regler som till exempel artificiell intelligens och självkörande fordon ställer på sin spets, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Kommitténs uppgift blir att lyfta målkonflikter, regulatoriska utmaningar och hinder för ansvarsfull användning av ny teknik och ge förslag på hur de kan hanteras.

”Föråldrade regelverk och tröga system riskerar stå i vägen för nya tillämpningar att komma till användning i samhället. Det handlar om att vi ska kunna dra full nytta av fördelarna med teknikutveckling och innovation”, skriver regeringskansliet på sin hemsida.

”Teknikutvecklingen är global och det finns ett stort värde i att hitta gemensamma lösningar”, tycker regeringen och föreslår att kommittén ska samarbeta med internationella aktörer, till exempel World Economic Forum och länder som Sverige har innovationssamarbeten med.

Uppdraget kommer att pågå fram till den 31 december 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125