23948sdkhjf

Nu rullar tågen med Pajalamalm

Lyckad start för Kaunis Irons malmtransporter till Narvik.

Nu rullar ett tåg per dygn, lastat med 2 900 ton järnmalm från Kaunis Irons gruva i Pajala mellan omlastningsterminalen i Pitkäjärvi och hamnen i Narvik.

I mars i år fick Railcare (läs mer här) uppdraget att under en femårsperiod svara för Kaunis Irons tågtransporter mellan Pitkäjärvi och Narvik, en sträcka på cirka 220 kilometer. När trafiken är i full drift i slutet av året är tanken att det ska rulla två tågomlopp om dagen, veckans alla dagar.

De första transporterna av järnmalm har gått bra. Alla som arbetat under första veckan är nöjda med resultatet, säger Railcares vd Daniel Öholm.

Railcare har inte bara ansvar för linjekörningen utan också för växling i samband med omlastning från lastbil till järnväg vid terminalen i Pitkäjärvi och i Narviks hamn. De senaste månaderna har företaget ägnat mycket kraft till planering av både tågproduktion och de resurser som krävs för växling.

Exempelvis har de lok som har använts anpassats till sina tänkta arbetsuppgifter genom att bland annat förses med centralkoppel. Sju lokförare har anställts, ytterligare fem till sex förare ska anställas för att hålla driften igång med de tre vagnsätt som kommer att behövas vid full drift.

Daniel Öholm beskriver uppdraget, som är värt cirka 360 miljoner kronor, som strategiskt viktigt i och med att det ger ett ett betydande tillskott till företagets basbeläggning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062