23948sdkhjf

”Kunskapen om maskinsäkerhetsfrågor är för låg”

Det anser professor Matz Lenner. Dessutom sker många av olyckorna på grund av slarv med säkerheten.
Nu ökar säkerhetskraven inom industrin. I det senaste Maskindirektivet från EU är det väldigt tydligt att företag ska ha ett systematiskt arbetssätt för att förebygga olyckor.

Säkerhetskraven i direktivet ligger också till grund för de säkerhetsstandarder som maskintillverkare behöver följa för att CE-märka sina produkter.

CE-märket talar om att maskinen uppfyller säkerhetskraven och att tillverkaren har gjort en riskanalys för att försäkra sig om att maskinen är säker.

Ny handbok
Maskindirektivet är viktigt för industrin eftersom maskiner behöver vara CE-märkta för att få säljas på den europeiska marknaden.

Det senaste direktivet trädde i kraft den 20 december 2009 och den nya handboken Maskindirektivet: 101 frågor och svar tar upp de vanligaste frågorna som kommit upp sedan införandet.

– Det finns fortfarande alltför många farliga maskiner på våra arbetsplatser och kunskapen om maskinsäkerhetsfrågor är för låg. Därför är det positivt att Maskindirektivet så tydligt fokuserar på säkerhetsfrågor, säger Matz Lenner, professor vid Högskolan i Gävle och författare till den nya handboken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078