23948sdkhjf

De startar ett projekt kring nästa generations inspektionsrobotar

Arbetet leds av företaget Profactor (Steyr) tillsammans med åtta olika partners från flera länder.

Ett treårigt forskningsprojekt inom robotteknik med titeln "SPIRIT- A-ram för effektiv uppställning av industriella inspektionsrobotar", tar fart under hösten.

EU-projektet leds av företaget Profactor (Steyr) tillsammans med åtta internationella vetenskapliga och industriella partners från Österrike, Tyskland och Italien. Ett av företagen som deltar är FACC, tillverkare av komponenter och system för flygplan.

Budgeten är satt till fyra miljoner euro.

Syftet med projektet är att utveckla en ny generation inspektionsrobotar, som ska att användas för ett stort antal inspektionsuppgifter, utan programmeringsansträngning. När en ny komponent eller en komplex form ska inspekteras är den stora utmaningen att programmera roboten så hela ytan av komponenten inspekteras. Denna process utförs vanligtvis av specialister och är därför resurs- och tidskrävande.

Projektets uppgift är att flytta denna uppgift från programmeringsnivån till enkel konfiguration, vilket sparar tid och minskar nödvändiga resurser.

Målet med programvaran är att denna ska kunna hantera ett brett spektrum av utmaningar som byter mellan olika inspektionstekniker, inspekterar nya delar med mera.

Under demonstrationsfasen vid FACC kommer roboten att användas för att inspektera en vinge från ett mindre flygplan, vilket kommer att innebära röntgenteknik. Roboten kommer sedan att växla till aktiv termografi och därefter konfigurera inspektionen med ytterligare teknik. På detta sätt kan relevanta områden bli föremål för ett snabbt test, vilket på så sätt väsentligt påskyndar inspektionsprocessen med flera tekniker.

Roboten kommer dessutom att kunna optimera inspektionsprocessen i realtid medan den körs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08