23948sdkhjf

Regeringen: Metaller borde hållbarhetsmärkas

Damberg om en internationell märkning: "Jag tror att det här är en möjlighet för Sverige som är duktig på hållbarhet att också få fördelar av ett sådant system".
Regeringen vill se ett internationellt system för hållbarhetsmärkning av mineraler och metaller, likt exempelvis för skog eller fisk, rapporterar Sveriges Radio Ekot .

Genom en stämpel skulle man kunna visa på höga krav för bland annat koldioxidutsläpp och arbetsvillkor, något som både skulle kunna ge förbättra omständigheterna i utvecklingsländer och innebära fördelar för Sverige, menar näringsminister Mikael Damberg:

– Jag tror att det här är en möjlighet för Sverige som är duktig på hållbarhet att också få fördelar av ett sådant system, säger näringsminister Mikael Damberg (S), till SR.

Nyligen har myndigheten Tillväxtanalys fått i uppdrag att utreda hur ett system ska se ut, samt hur man ska kunna spåra mineraler och metaller för kontroller.

Det senare kan dock utgöra ett problem eftersom spårningen slutar fungera så fort metaller återvinns eller blandas upp med material från andra ställen, menar Christian Ekberg, professor i kemi vid Chalmers.

– Då börjar det bli väldigt svårt att säga var det ursprungliga materialet kommer ifrån, säger han till SR.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.158