23948sdkhjf

Sverige skapar unik AI-arena

Data Factory & Arena är en internationell samverkansmiljö för artificiell intelligens (AI).

Arenan kommer att etableras i Göteborg på Lindholmen Science Park.

De länder som lyckas väl med att tillvarata, tillämpa och realisera nyttan med AI, och samtidigt hanterar riskerna på ett ansvarsfullt sätt kommer att ha en stor fördel i den internationella konkurrensen. För att bidra till en sådan utveckling och accelerera tillämpningen av AI skapar Sverige nu en internationell samverkansmiljö för AI.

– Vi presenterar nu en stor svensk kraftsamling inom AI. Det kommer att stärka svenska företag och svensk konkurrenskraft inom många områden. Genom samverkan mellan akademi, företag och staten tar vi ett avgörande steg för att Sverige ska vara en internationell aktör och ett land som är attraktivt för de skarpaste hjärnorna att verka i, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Ett brett spektrum av organisationer från industri, offentlig förvaltning och sjukvård, samt universitet visar med detta att man har intentionen att etablera en nationellt samlokaliserad arena med en datafabrik för att accelerera AI-relaterad tillämpad forskning och innovation. Ambitionen är också att skapa samverkan med starka aktörer internationellt.

Satsningen är formad för att komplettera existerande, planerade och framtida svenska initiativ inom AI. Arenan kommer att vara öppen för individer och team från universitet, industri och den offentliga sektorn som bedriver AI-relaterade forsknings- och innovationsaktiviteter inom områden som tekniska produkter och system, finans och företagsekonom, livsvetenskap, hälsovård och medicin samt statsförvaltning, juridik, humaniora (inklusive etik), och konst.

Bredden av tillämpningsområden och samlokalisering av tillämpade AI-projekt och en datafabrik gör denna satsning unik i sitt slag. Det skapar möjligheter att accelerera forskning och innovation genom att ge tillgång till unika data, låta resurser och personer samverka och idéer spridas mellan tillämpningsområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109