23948sdkhjf

Hjälper till med automatisering

Robotlyftets experter finns på plats vid Elmia Produktionsmässor.
Kanske har du inte rätt kunskaper för en så dyr investering. Robotlyftet presenterar ett helt nytt pilotprojekt som är inriktat mot små och medelstora företag.

Det börjar med ett förutsättningslöst besök hos deras experter. Där går de igenom potentiella automationsmöjligheter och arbetar sedan fram en förstudie. Detta leder sedan fram till ett upphandlingsförslag och eventuellt en investering.

– Vår bild är att små företag är duktiga på att handla maskiner som är på deras hemmaplan, till exempel bearbetningsmaskiner. Men när det gäller sådant som har med allmän automation att göra – som lager, packning eller transport – är de inte alls lika vana samtidigt som de saknar expertkunskapen. Därför avstår de också att automatisera. Med Robotlyftet ger vi företag möjligheten att få in den här expertkunskapen så att de blir lika duktig på att investera i robotautomation som i andra maskiner, säger Björn Langbeck från Tillväxtverket, enligt ett pressmeddelande.

Tillväxtverket kommer att berätta mer om pilotprojektet på plats. Det handlar bland annat om den så kallade kunskapspeng som ett företag kan få för att till exempel köpa in en konsult som projektledare när installationen sker.

– Vi tror att det i första hand är de lite mindre företagen, med 15–75 anställda, som har störst nytta av den här förstärkningsmöjligheten. Kommer man upp i 150–200 anställda finns den kompetensen oftare internt, säger Björn Langbeck.

Robotlyftet är ett svenskt projekt vars syfte är att snabba på robotiseringen av den svenska industrin. Regeringen har avsatt en budget på över 100 miljoner kronor för att öka kunskapen om fördelarna med robotisering hos små- och medelstora företag.

Förhoppningen är att programmet kan nå fler än 1 000 företag och stimulera till investeringsbeslut.

15-18 maj hålls Elmia Produktionsmässor för sex olika branscher inom tillverkningsindustrin.

Till Produktionsmässorna hör Elmia Plåt, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Polymer och Elmia 3D. Alla mässorna går samtidigt och under samma tak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094