23948sdkhjf

Prestando i Kalmar automatiserar

Sätter upp sin mest komplexa produktionslinje där fem olika processer kopplas samman till ett flöde.
Bakgrunden är att företaget tillsammans med en europeisk tillverkare av avgassystem för lastvagnar har vidareutvecklat en produkt som tillåter en mer effektiv produktionsprocess. Genom att förändra layouten och låta en robot från Yaskawa sköta de tunga lyften så har både arbetsmiljö och effektivitet förbättrats.

– Det är vår mest komplexa produktionslinje i Kalmar där vi sätter samman fem olika processer till ett flöde. Det har varit ett hårt jobb för många i organisationen under flera månader så det är skönt att se att allting flyter och att vi kan leverera en bra produkt till kund, säger Johan Jönsson, som är teknisk chef på Prestando, till Metal Supply.

Med hjälp av sina kunskaper i plåtformning och en god dialog med kund har de kunnat ersätta dyr maskinbearbetning med en plåtformningsprocess som är betydligt mer effektiv. Det här har kunnat ske utan förändrade prestandakrav på produkten.

Produkten det handlar om är 8 mm tjock i rostfritt stål som företaget formar för att kunna fingänga fem stycken M14-gängor 12mm djupt. Visserligen har Prestando lång erfarenhet av plåtformning i tjockare material men projektet beskrivs som en utmaning då flertalet tester fick göras före de hittade helt rätt. Förutom produktutvecklingen så var automatiseringen inte utan intrimningsproblem.

– Ordern är värd cirka 30 miljoner kronor per år. Det här är väldigt roligt för oss, säger Johan Jönsson till Metal Supply.

Företaget är specialiserat på produktutveckling, verktygskonstruktion och tillverkning av pressade, laserskurna och svetsade komponenter. De arbetar mycket med tjocka material, upp till 13 mm ifrån coils och 25 mm ifrån formatplåtar.

Prestando omsätter drygt 210 miljoner kronor och har 110 medarbetare. Av den totala omsättningen går en så hög andel som 80 procent på export. Företaget har tillverkningsenheter i Trelleborg, Kalmar och Wuxi i Kina.

Bland kunderna finns Alfdex, Alimak, Boge, Eberspächer, Faurecia, Katcon, Kockums, Lord, RTA, Tenneco, Trelleborg, Vibracoustic, Volvo och Väderstad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11