23948sdkhjf

Gestamp Hardtech varslar över 200

Underleverantören avser att gå från fem- till treskift vid produktionsanläggningen i Luleå.
Företagets varsel orsakat av uppstådd arbetsbrist berör 138 fast anställda och 73 bemanningsanställda inom produktionen.

– Produktionen hos oss är arbetskraftsintensiv och med de höga arbetskraftskostnader Sverige har är det svårt att konkurrera på den globala komponentmarknaden. För att kunna driva en hållbar verksamhet måste vi anpassa vår produktion till de förutsättningar som gäller på varje marknad vi verkar på, säger vd Johan Balck enligt ett pressmeddelande.

Vid övergången till treskift läggs en del tillverkning ut till andra Gestamp-anläggningar på olika ställen i Europa.

Områdena inom forskning & utveckling, Techcenter och Tooling, som tillsammans sysselsätter 145 medarbetare, berörs inte.

– Luleå är ett världsledande metallurgiskt centrum och Gestamp ska vara en självklar del av detta. Att designa, utveckla och tillverka avancerade komponenter i Luleå är en central del av koncernens strategi, säger Ignacio Martin, BIW R&D General Director.

Nu sätter fackliga förhandlingar igång. Målsättningen är att ge alla berörda information inom sex veckor, och att omställningen ska vara helt klar under september i år.

Gestamp är en spansk multinationell koncern inriktad på produkter med design för produktion av lättare och säkrare fordon. Koncernen finns i hela 21 länder och har 100 tillverkningsanläggningar med ytterligare sju under uppbyggnad. Antalet medarbetare globalt är över 41 000 och koncernen omsatte förra året 8,2 miljarder euro.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078