23948sdkhjf

FKG vill lyfta näringspolitiken

Fordonskomponentgruppen riktar en uppmaning till riksdagspolitikerna inför valet.
Det är FKG:s vd Fredrik Sidahl och ordförande Per-Ewe Wendel som lämnar sina synpunkter i ett debattinlägg. De är oroade för att de näringspolitiska frågorna nedprioriteras av riksdagspartierna. I stället hamnar mer publika frågor i fokus.

De båda vill att svenska politiker ska lyssna på den tyska kanslern Angela Merkels utspel vid den senaste CDU-kongressen. Det är näringsdepartementet som skapar förutsättningar för framtida välfärdsskapande.

Samtidigt berömmer de den sittande regeringens satsningar vad gäller bland annat en industrikansler, innovationsråd och nationella strategier för export och nyindustrialisering. Men de menar att de här satsningarna har parkerats på tomgång i och med att konjunkturen är så stark.

– Det är inom den högförädlande industrin som en insatt krona förädlas till tio eller fler. Det är kronor som ligger till grund för skatter som moms, bolagsskatt samt skatter på inkomst och kapital. Därför vill vi se ett ”superdepartement” för att lyfta de näringspolitiska frågorna. Det kan även vara på sin plats vilka frågor som behandlas inom vilket riksdagsutskott. Med vårt förslag vill vi toppa det svenska exportlaget, säger Fredrik Sidahl.

FKG vill att det inrättas nationella strategier för strategiskt viktiga och innovationsdrivande, förädlande och högteknologiska industrisektorer som till exempel transportsektorn. Kring det här ska akademi,. myndigheter och näringsliv samverka. Det ska ske inte minst i rådsform och dessa ska inte vara politiskt ledda utan ledas av personer som engageras utifrån näringslivsmeriter.

– I sig är det inget nytt krav från FKG:s sida, eftersom vi vill se en nationell fordonsstrategi, Automotive 2045, för att kunna ställa om fordonsindustrin till hållbar mobilitet och hållbara transportsystem. Vi har en grundsyn som vilar på en ”Nollvision för förlorade industrijobb”, säger Fredrik Sidahl.

Organisationen ville också att att frågor som rör skatt, utbildning, kompetenstillförsel, utveckling, ”skills”, riskkapital, SME-företag och frihandel läggs i samma korg.

De här frågorna bör inrymmas i ett enda ministeriium – tidigare föreslagna superdepartement.

– Tony Blair och hans New Labour tidigare har varit en inspirationskälla för många svenska politiker, nu bör Angela Merkels insikter om näringslivet betydelse bli en ny, säger Fredrik Sidahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093