23948sdkhjf

"Svarta lådan" som låser upp mätmaskiner

Kompenseringsmatriserna i dagens utrustning är ofta låst och krypterad för respektive maskin och mjukvara.
Mätmaskiner är ofta att betrakta som standard för mätning i de flesta tillverkande företag. Tanken är att de ska ge högsta nivå av mätnoggrannhet över ett brett spektrum av komponenter. För att uppnå den här noggrannheten behöver maskinerna underhållas och kalibreras regelbundet.

Går vi tillbaka en kort period så byggdes de flesta komponenter i mätmaskiner av granit. Det möjliggör att var och en av axlarna kan tillverkas mekaniskt rakt och med mycket goda toleranser. Noggrannheten blev mycket god men nackdelen är att den här processen gjorde mätmaskiner dyra och rätt långsamma vid mätning – även vid full hastighet.

Dagens mätmaskiner är utformade med mäthastighet och pris i åtanke. Köparna vill ha billigare maskiner vilket tvingar tillverkarna att kompromissa med byggkvaliteten. De använder sig av lätta material som aluminium. Den mekaniska noggrannheten hos moderna mätmaskiner är sämre än hos den gamla granitmaskinen.

För att lösa det här utvecklade tillverkarna av mätmaskiner en lösning baserad på så kallad mjukvarukompensation. Det handlar om en kompenseringsmatris som är en komplex fil med justeringsdata. Det här innebär att matrisen kompenserar för alla fel som finns i en mätmaskins mekaniska geometri.

Noggrannheten hos en vanlig 3-axlig mätmaskin styrs av 21 potentiella felkällor. Det handlar om parametrar som linjäritet, rakhet, rotation och vridning av de tre primära axlarna. På grund av mekanisk byggkvalitet och material så varierar de här värdena beroende på var mätspetsen ligger i mätvolymen.

Mätmaskinstillverkarna kan skapa en matris av kompensationsvärden. Dessa kan sedan appliceras på mätspetsläget när den rör sig runt i realtid. På det här sättet kompenseras maskinskalavläsningarna automatiskt av maskinens mätprogram. Det sker ofta med flera hundradelar för att justera värdena till ett korrigerat och korrekt 3D-läge.

Det finns inte någon ISO-standard eller öppet format för dessa kompenserings-matriser. Det innebär att de ofta är låsta och krypterade för respektive maskin och mjukvara. Behöver kompenseringen ändras så kan bara tillverkaren av maskinen eller mjukvaran göra det. Det leder till problem då det är brist på kalibreringsföretag som är ackrediterade enligt ISO 17025.

Alla företag som är certifierade enligt ISO/TS 16949 eller IATF 16949 har som krav i sin standard att anlita ackrediterade organ i första hand. Är kompenseringen krypterad blir det problem att anlita någon annan. Men nu finns det en lösning på det här.

Det är företaget Precision Solutions Nordic (PSN), med bas i småländska Ljungby, som har tagit fram MapBox3D – mjukvarukompensering i en box. Bakgrunden är att företaget hade blivit översvämmat av kundförfrågningar för att hitta en väg runt problemet med låsta kompenseringsfiler.

Med lösningen kan mätmaskinsanvändare låsa upp sig från den fälla många står inför idag. Enheten fungerar som en "svart låda" och kan anslutas till de flesta mätmaskiner. Därefter kan den skapa, läsa och ändra den inbyggda kompenseringen. Det här tar helt bort behovet av att vara beroende av sin leverantör av mätmaskin.

Installationen av utrustningen är rätt enkel och den fungerar med alla mätmaskinstyper, alla tillverkare av styrsystem för mätmaskiner, vilken mätprogramvara som helst och vilken kombination som helst av dem.

Före PSN installerar MapBox3D gör deras ingenjörer en serie enkla mätprov. När systemet är intstallerat och konfigurerat görs samma test igen för att bekräfta att maskinen är klar att använda.

I vissa fall kan installationen innebära att maskinen har en bättre noggrannhet än tidigare på grund av ytterligare funktioner vad gäller felsökningskapacitet. I många fall är en ackrediterad verifiering av en mätmaskin möjlig utan att behöva tillgripa den här lösningen. MapBox3D behövs bara när en låst kompenseringsfil behöver ändras. Därför är det en bra lösning i de fall där en justering av en låst kompenseringsfil är det enda alternativet som är tillgängligt för kunden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063