23948sdkhjf

Gör ett bra arbete inom AI och industriell 3D-printing

Örebros satsningar på området ligger i linje med regeringens samverkansprogram.
Det är Alfred Nobel Science Park (som har verksamheter både i Örebro och Karlskoga) som sedan flera år tillbaka bedriver verksamhet inom området 3D-printing- och 3D-röntgen. Det sker ihop med näringsliv, universitet och andra aktörer. Tanken är att lyfta och stärka regionen. De här satsningarna ligger också helt i linje med regeringens samverkansprogram, enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte Örebro i mars där flera forskare inom AI finns. Besöket inleddes med rundabordssamtal där fokus låg på samverkan mellan innovation, näringsliv och studenter.

Universitetet visade de satsningar som har genomförts inom AI och universitetets robotlabb. AI-forskningen i Örebro är i hög grad inriktad mot områden som till exempel industriella fordon, smarta hem och servicerobotar.

Ministern besökte även fortbildningsprogrammet Smarter. Där bedrivs utbildning av yrkesverksamma inom AI och maskininlärning. Det är ett ganska nystartat program som finansieras genom KK-stiftelsens försorg.

– Omställning är centralt för att Sverige ska kunna vara ledande i den teknikrevolution som pågår just nu. Det är viktigt att vi jobbar med vidareutbildning av dem som redan är i arbetslivet. Örebro universitet har utvecklat korta kurser inom bland annat maskininlärning som industrin kan skicka sina medarbetare på. Detta är bra exempel på livslångt lärande i praktiken som vi behöver många fler av framöver, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg enligt ett pressmeddelande.

Örebro universitet, Örebroregionen och Karlskoga är stora på området för industriell 3D-printing, så kallad additiv tillverkning. Här finns betydande företag på området verksamma. Det handlar om kända namn som till exempel Saab Dynamics och Lasertech.

Nyligen startades också Karlskogaföretaget Amexci som är en satsning mellan flera stora industriföretag. Tanken är att hjälpa till med att hitta nya applikationsområden för additiv tillverkning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078