23948sdkhjf

Samarbete kring sensorer för varmformning av aluminium

Efterfrågan ökar på lättare och starkare material.
Efterfrågan ökar på starkare och lättare komponenter som kan öka energieffektiviteten och förbättra säkerheten. Det gäller bilindustrin, flygindustrin och rymdindustrin. Därför finns det ett behov att en större andel av komponenter som i dag tillverkas i stål kan produceras av lättviktsmaterial som aluminium i stället.

Ulricehamnsföretaget har utvecklat en ny produktionslinje där det är möjligt att forma komplext utformade detaljer i till exempel aluminium.

– För att säkerställa en hög och jämn produktkvalitet 24/7 spelar processövervakningen en avgörande roll. Noggrann processtyrning är en förutsättning för att uppnå den formbarhet och styrka som eftersträvas och en optimerad process bidrar också till en högre produktivitet, säger Otto Kragt på AP&T:s avdelning för forskning och utveckling.

I ett samarbetsprojekt undersökte AP&T, företaget Termisk Systemteknik i Linköping och Högskolan Väst i Trollhättan om data som samlades in med olika bildsensorer kunde uppfylla behoven. Resultaten har utgjort en bas för konstruktions- och utvecklingsarbetet av produktionslinjen.

AP&T är verksamt inom plåtformning. De utvecklar och tillverkar produktionssystem, automationsutrustning, pressar, verktyg och utför tjänster till företag som i sin tur tillverkar formpressade plåtdetaljer.

Kunderna finns inom till exempel fordonsindustrin eller bland tillverkare av värmeväxlare, ventilationsprodukter och takavrinningsprodukter.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093