23948sdkhjf

Scania köper process av Provexa

Metoden är patentansökt och i full produktion.
Det Göteborgsbaserade ytbehandlingsföretaget Provexa har utvecklat en helt ny metod för ytbehandling mot korrosion som går under namnet Earth.

– Metoden är patentsökt och i full produktion. Bland annat köper Scania processen worldwide. Vi har också flera andra kunder på den här produkten, säger företagets vd Anders Hultmark till Metal Supply.

Fördelar med denna process är ett bättre korrosionsskydd, en stabilare process och fritt från nickel.

Korrosion är ett resultat av att metaller strävar efter att återgå till sitt naturliga tillstånd. Det sker genom att de förenas med syre.

Traditionellt används zink­nickel som förbehandling för att bromsa processen. Detta gäller inte minst på fordon.

Den aktiva komponenten i processen är höglegerat zink.

– Zinknickelprocess är ungefär som att köra på en smal väg. Håller man inte tungan rätt i mun så slutar det i diket. Med Earth blir vägen bredare, säger Anders Hultmark.

Provexa har för avsikt att genom kemitillverkaren SurTec licensiera metoden till tre ytbehandlare i Polen, Tyskland och Brasilien. Det ska innebära att den kan få ett snabbare genomslag samtidigt som företaget genom royalty får tillbaka sina utvecklingskostnader.

Vid företagets fabrik i Göteborg går sedan januari cirka 600 pallar med gods igenom den här processen varje dygn.

– Kvaliteten är fantastiskt bra och vi har inte haft en enda reklamation sedan start. Tack vare den stabila processen är leveranssäkerheten extremt bra, säger Anders Hultmark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.736