23948sdkhjf

Plåtföretaget producerar på nytt sätt

Har tagit fram en prisad produktionslinje.
Produktionslösningen från AP&T i Ulricehamn möjliggör lättare, säkrare och energieffektivare bilar utlovar Ulricehamnföretaget. Det handlar om en helt ny metod för tillverkning av bilkarossdelar i höghållfast aluminium. Metoden ska ge lägre påverkan på klimat och miljö.

En komplett produktionslinje baserad på AP&T:s processteknologi premiärvisades för kunder och andra intressenter i oktober i Ulricehamn.

– Det är en viktig del av den omställning i hållbar riktning som nu pågår inom bilindustrin, säger AP&T:s vd Magnus Baarman.

Delar som hittills tillverkats av stålplåt eller kallformad aluminium kan istället produceras av varmformad höghållfast aluminium. Enligt AP&T blir det möjligt att minska materialtjockleken och sänka komponentvikten med mellan 30 och 50 procent samtidigt som materialstyrka och krocksäkerhet förbättras.

Fler komponenter som idag tillverkas av flera sammanfogade delar kan nu produceras i betydligt färre steg. Och med en rationellare process följer också kostnadsfördelar.

AP&T:s lösning utsågs nyligen till bästa bidrag i tävlingen Altair Enlighten Award 2017, i kategorin Enabling technology.

Tävlingen belönar betydelsefulla innovationer som kan bidra till lättare och energieffektivare bilar. Bland de 29 finalisterna utsågs också FCA, Toyota och Faurencia till vinnare i respektive kategori.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094