23948sdkhjf

Automatiska jättetruckar till Sandviks nya fabrik för bergborrstål

Sandvik Materials Technology har utvidgat och automatiserat sin produktion av bergborrstål i Sandviken. En viktig del av investeringen är Solvings 15 meter långa automattruckar .
Fabriken förlängdes med 230 meter så att den nu är 400 meter lång och 40 meter bred. Ca 170 meter av den ena längsgående halvan är lager.

– Det är en markant förbättring att allt material nu finns under samma tak nära kapmaskinerna. Tidigare låg lagret utspritt i olika fabrikslokaler, säger fabrikens teknikchef Anders Eriksson, som i projektet ansvarade för automattruckarna och maskininstallationerna i nybygget.

Han säger att man övergick till automatiserad materialhantering därför att den utbyggda fabriken blev så lång. Att flytta stängerna på traditionellt vis med traverser hade inte gett de effektiviseringsvinster som var målsättningen.

– Eftersom ett huvudmål med utbyggnaden var att förkorta ledtiderna mot våra kunder, började vi se på automattruckar som kunde skräddarsys för våra behov. På grund av att det inte fanns några standardiserade produkter kontaktade vi det finländska bolaget Solving, som är expert på den här typen av speciallösningar.

Krävande projekt
När det stod klart vilka egenskaper trucken i stora drag skulle ha gick Sandvik ut med en generell offertrunda bland de internationella trucktillverkarna.

– Det är fråga om mycket specifika produkter som inte fanns färdiga någonstans och som inte många tillverkare i världen har kompetens att göra. Slutligen stod det klart att Solving hade gett den helhetsmässigt bästa offerten så vi fortsatte att arbeta med dem, säger Eriksson.

Han betonar att fabriksbygget var krävande och att specifikationerna omarbetades flera gånger i takt med att projektet avancerade. Upphandlingen hade gjorts 2008 och fabriken stod helt färdig i slutet av sommaren 2010.

– Som en del av projektet införde vi också ett helt nytt materialhanteringssystem med automattruckarna som en integrerad del. Det räcker med att operatören läser en streckkod så sköter truckarna transporterna inom fabriken.

Nästa leverans på gång
Den nya tekniken med långa automattruckar krävde ett gott samarbete mellan Sandvik och Solving.

Projektchef Leif Löfholm på Solving konstaterar att det var ett modigt steg av Sandvik att gå in för helt nya metoder i fabrikslogistiken.

– Men genom att matcha deras behov med vår realistiska syn på vad truckarna kan göra och inte kan göra, har vi tillsammans fått allting att fungera som det ska.

Nu är företaget redan på gång med nästa leverans av automattruckar till en fabrik inom Sandvik-koncernen.

– De går till en annan fabrik på samma fabriksområde och ska hantera rörprodukter för kärnkraftsindustrin. Den här gången är vi underleverantör till ett större transportsystem som levereras av ett annat finländskt företag, säger Löfholm./ins

Solving
Solving Ab från Jakobstad på västkusten i Finland har planerat och tillverkat skräddarsydda materialhanteringsutrustningar i över 30 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078