23948sdkhjf

Saab anlitar lokal laserspecialist

När Saab Automobile flyttade tillverkningen från Rüsselsheim till Trollhättan fick Permanova Lasersystem AB i Mölndal uppdraget att installera det senaste inom lasertekniken.
Redan i början av 2000-talet testade Saab lasersvetsning av en mindre del av biltak tillsammans med Permanova.

Testen utfördes i liten skala i Trollhättan, med den tidens teknik, men fortsatta satsningar gjordes dock i Tyskland.

Nu har Saab anlitat Permanova Lasersystem AB när de i Trollhättan satsar på det senaste inom lasertekniken för att möta kraven på produktionskapacitet och sammanfogning utan deformationer i biltaket.

Senaste inom laserteknik
Ordern är på lasersvetsutrustning för produktionen av Saab 9-5-modellen och inkluderar två nya 2,6 kW disklasrar från Trumpf, med dresspaket för två st ABB 6400-robotar med Permanovas lasersvetsverktyg med on-line fogföljning.

Disklaser-teknologi
Saab växlar därmed in på den nya disklaser-teknologin, som kännetecknas av hög elektrisk verkningsgrad (25-30 %), och ett modulärt koncept för enklare underhåll.

Permanovas projektledare Christian Alinder kommenterar:

”Flexibiliteten med optisk fiberöverföring från laser till robotburet lasersvetsverktyg, och den höga verkningsgraden hos disklasern gör installationen kompakt. De elektriska kablarnas ledningsareor, för laser och kylare, är mycket mindre än förut tack vare hög verkningsgrad. Lägre driftkostnader och enklare underhåll blir följden.”

Saab 9-5. © Saab Automobile AB

Saab 9-5. © Saab Automobile AB




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078