23948sdkhjf

Vestas stänger fabriker i Danmark och Sverige

3 000 förlorar jobbet, trots att Vestas kan redovisa ett positivt resultat i tredjekvartalet och en rekordstor orderbehållning .
Vestas har idag offentliggjort att koncernen har planer om att avskeda 3000 medarbetare och stänga fem av sina enheter, fyra i Danmark och en i Sverige. Här utöver kommer en del stabs- och stödfunktioner över hela världen att påverkas.

Enligt TV2 i Danmark berör beslutet fabrikerna i Nakskov, Skagen, Viborg och Rudkøbing samt Lidköping i Sverige.

Orsaken är att Vestas har för många medarbetare och för mycket kapacitet på den europeiska marknaden, mot vad företaget förväntar i orderingång 2011.

Dyr produktion i Danmark
Kostnadsnivån i Norra Europa är för hög, enligt Vestas koncernchef Ditlev Engel ska Vestas kunna konkurrera mot Asien-kostnader plus frakt och det kan Vestas inte i dag.

Ditlev Engel säger i ett pressmeddelande att det idag är billigare för Vestas att producera vindkraftverk i Spanien och frakta dom till Sverige, än det är att exportera från Danmark till Sverige.

Dessutom vill de samlade kostnaderna vara de samma om man producerade vindkraftverken i Kina och fraktade dom till Danmark som att framställa vindkraftverken i Danmark.

Fler medarbetare
Trots detta förväntar Vestas att de på värdsplan fortfarande har fler medarbetare vid utgången av 2010 än de hade i januari 2010.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125