23948sdkhjf

Ståltillverkaren i Värmland automatiserar

Vid enheten tillverkas plattor av verktygsstål.
Företaget Uddeholm i Hagfors i Värmland har fått en typ av automation levererad som inkluderar två så kallade plangejdmaskiner. Vid enheten tillverkas plattor av verktygsstål.

Tanken var att automatisera hela företagets standardsortiment vilket inkluderar alla stålsorter.

– Vi fick börja med att skala av och se vilka dimensioner som det var rimligt att automatisera. Många olika koncept passerade innan vi till slut landade i den här lösningen med två stycken YCM TV158B, vertikala fräsar, och robotcell från Fröjd & Wester, säger Gert Carlsson, försäljningsingenjör på Stenbergs.

Fröjd & Wester har utvecklat ett HMI (användargränssnitt) till cellen som är helt parameterstyrt.

– Det är en ny typ av automation. Det unika med lösningen är att man parameterstyr systemet. Man talar om för systemet vad inkommande material har för dimensioner, och vilken dimension man vill ha ut så anpassar sig hela cellen efter vilken data man gett den. Det är ganska unikt att komma ner i så korta batcher och få hög lönsamhet. Vi har aldrig sett den typen av fåstycksproduktion någonstans, säger Fröjd & Westers vd Thomas Rosell.

Cellen är fixturlös och man använder sig i stället av magnet för fastspänning av detaljer och med magnetgripdon i roboten.

Leverans av utrustningen skedde redan vid årsskiftet 2014/2015.

Uddeholm har tillverkat stål i hela 350 år. 1668 byggde Johan Karlström en hammarsmedja och ett stålverk i Stjärnsfors, Uddeholm. Det ledde till att smedjor och gjuterier växte fram i regionen som med tiden förenades under namnet Uddeholm.

1870 blev företaget ett aktiebolag och åtta år därefter byggdes stålverket i Hagfors på precis samma plats som det står i dag. Tillverkningen bedrivs på exakt samma plats - då som nu.

Sedan 2007 ingår Uddeholm i den globala börsnoterade stålkoncernen Voestalpine med säte i österrikiska Linz. Koncernen har totalt över 46 000 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095