23948sdkhjf

Automation tredubblar kapaciteten

Livsmedelsföretaget har med teknik ersatt tunga och slitsamma arbetsmoment.
Gunnarshögs gård har skapat en mer effektiv produktion genom att automatisera livsmedelsproduktionen. Kapaciteten uppges ha tredubblats, arbetsmiljön har blivit bättre och konkurrenskraften har ökat. Det skriver ABB på sin hemsida.

På gården, som ligger på Österlen, förädlar familjen Nilsson raps- och linfrö till kallpressad olja, smaksatta oljor och vinägretter. Varumärket finns i hela Sverige och deras gårdsbutik har 50 000 besökare varje år. I dag producerar de 1,5 miljoner flaskor varje år efter att för två år sedan ha nått full kapacitet i produktionen.

– Målet var att öka produktionen och med teknik ersätta tunga och slitsamma arbetsmoment, säger Erik Nilsson, vd på Gunnarshögs gård. Han är fjärde generationen i ägarfamiljen.

Tre ABB-robotar sattes i drift. Robotlösningen levererades av Karlshamnsföretager Evomatic.

– Livsmedelsindustrin skiljer sig från andra industrier som lever med mer fasta cyklar. Jobbar man med livsmedel är det mer rörligt och trendkänsligt. Vår utmaning är att kunna leverera flexibla lösningar som inte låser kunden, säger Evomatics vd Jonas Persson.

Gården har tillhört familjen Nilsson ända sedan 1897. De har 15 medarbetare samt tio säsongsanställda.

ABB och Evomatic levererade en IRB 2600, en IRB 1200 och en IRB 260. De utförde även bland annat konstruktion, installation och programmering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096